x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încrengătura de interese lasă metroul cu paza pe sponci

Încrengătura de interese lasă metroul cu paza pe sponci

de Adrian Stoica    |    19 Dec 2017   •   12:30
 Încrengătura de interese lasă metroul cu paza pe sponci

Tragedia petrecută zilele trecute la metrou, când o tânără şi-a pierdut viaţa după ce a fost împinsă voit  pe şina de tren, nu ar trebui să surprindă. Producerea unui asemenea eveniment era mai mult o chestiune de timp. El se putea întâmpla în orice moment pentru că  paza la acest obiectiv este deficitară. Cine circulă cu metroul frecvent a putut observa că agenţii de pază cam lipsesc de peste tot. Nu mai sunt pe peroane, ci doar unul-doi la  gurile de acces, iar în trenuri au cam dispărut. Conducerea companiei încearcă de mai multe luni să încheie un contract multianual pentru pază, dar acest lucru pare o misiune tot mai imposibilă din cauza jocurilor de interese din jurul contractului care nu este deloc de neglijat ca valoare.

În primăvara acestui an Metrorex a scos la licitaţie serviciile de pază, inclusiv în staţii şi trenuri. Valoarea contractului pe patru ani era estimată la suma de 154,45 milioane de lei, fără TVA. Într-un final, dintre ofertele primite a fost aleasă cea depusă de firma de pază Senzor Guard Security, valoarea ei fiind de  circa 140 de milioane de lei, fără TVA. Rezultatul a fost însă contestat imediat, iar în acest moment se aşteaptă răspunsul celor de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Contract de avarie până pe 1 ianuarie 2018

Pentru a nu rămâne descoperiţi complet, cei de la Metrorex au decis să acorde un contract provizoriu de pază firmei Bronec pentru intervalul 1 octombrie 2017-1 ianuarie 2018, după ce în prealabil mai acordaseră unul provizoriu, pe două luni, firmei Nitro Guard Security SRL, deşi aceasta era în faliment. Aşa se face că se merge în continuare pe un contract de avarie. Pentru a fi asigurată paza în condiţii optime la toate obiective Metrorex ar fi nevoie de aproximativ 1.500 de agenţi de pază care să lucreze în trei schimburi. Asta înseamnă pază în staţii, în garnituri, pe peroane, la depouri etc. În prezent se lucrează cu un personal mult subdimensionat. Cu toate acestea, cel mai probabil, contractul celor de la Bronic Guard va fi prelungit pentru că răspunsul de la CNSC va întârzia sau vor fi dispuse unele schimbări.  Potrivit unor surse din cadrul Metrorex se fac presiuni mari pentru ca în acest contract să intre şi alte firme.

Oferta câştigătoare, la un preţ cam mic

Oferta câştigătoare a celor de la Senzor Guard Security este de 140 de milioane de lei pe patru ani, fără TVA, ceea ce ar însemna, defalcat, puţin peste 12 lei/oră plătiţi pentru fiecare agent de pază, potrivit surselor citate. Pe de altă parte, surse din zona firmele de pază susţin că preţul oferit este cam mic în condiţiile în care plata unui agent nu poate coborâ sub 14-15 lei/oră. De exemplu, oferta venită din partea asocierii conduse de firma Tiger a fost de aproximativ 14 lei/oră, iar cea primită din partea asocierii conduse de NEI Divizia de Securitate a fost de aproximativ 13 lei/oră. Deşi nu apare în acte, compania  Senzor Guard Security este controlată de fostul patron al firmei de  pază Scorseze Security Internațional SRL, Nicolae Lucian Mursez.  Scorseze a mai avut contractul de pază la Metrorex, dar l-a pierdut în 2015 în favoarea asocierii conduse de Nei Guard, din care mai făceau parte Grup Est Security SRL (controlată de Gheorghe Ştefan, celebrul Pinalti) și Nitro Guard Security SRL ( controlată în acte de Mihai Hotăranu, dar în spate este Mihai Neicu, ex-patronul de la NEI Guard). Ulterior, toate cele trei firme au intrat în faliment.

Mulţi au avut probleme cu legea

În ceea ce-l priveşte pe Nicolae Lucian Mursez acesta a avut unele probleme cu legea, el fiind arestat în 2014 într-un dosar instrumentat de DIICOT. Şi alţi patroni ai firmelor de pază care au depus oferte pentru contractul de la Metrorex au avut de-a lungul timpului problemele cu legea. Astfel, Mihai Neicu, patronul de la NEI Guard,  care între timp a cedat, cel puţin în acte, conducerea firmei fetei sale de 20 de ani, Mihaela Neicu, a fost arestat în 2015 pentru o evaziune fiscală de șapte milioane de euro. De asemenea, el a pus umărul la promovarea firmei  Axis Corporate Security, deţinute de ginerele lui Vasile Blaga, pentru a câştiga contracte cu instituţiile statului. Pe de altă parte, în asocierea condusă de NEI Guard apare şi firma Akyle Security. Ea a fost înfiinţată doar cu puţin timp înainte de organizarea licitaţiei la Metrorex, patron fiind o persoană de 80 de ani, pe numele său  Constantin Pitcovici. Este tatăul lui Petru Petcovici,  fost comisar-șef la Direcția Generală Anticorupție, reținut anul trecut într-un dosar de trafic de stupefiante.

Metrorex operează o rețea de peste 70 kilometri cale dublă și peste 50 de stații. Compania înregistrează zilnic o medie cuprinsă între 600.000 și 700.000 de călători


 

 

 

 

×
Subiecte în articol: metrorex