x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflația în zona euro s-ar putea reduce mai repede față de estimările anterioare

Inflația în zona euro s-ar putea reduce mai repede față de estimările anterioare

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2023   •   16:30
Inflația în zona euro s-ar putea reduce mai repede față de estimările anterioare
Sursa foto: Hepta

Inflația în zona euro s-ar putea reduce mai repede față de estimările anterioare dar este nevoie de prudență, spune Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, citat de Reuters.

"Datele recente privind inflaţia în zona euro şi unii factori determinanţi cheie sunt încurajatoare, dar per ansamblu situaţia încă necesită prudenţă", a spus acesta.

Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei atrage atenția asupra puseurilor inflaționiste, a scăderilor prețurilor la energie, a salariilor și pieței muncii. Totodată, el apreciază că este nevoie de analiza deciziilor de politică monetară ale BCE, zona euro și redeschiderea Chinei, după restricțiile severe anti COVID-19.

"Toate acestea trebuie atent evaluate, ca parte a proiecţiilor complete care vor fi prezentate înaintea şedinţei BCE de politică monetară, din martie", explică De Cos.

BCE vrea să reducă cererea consumatorilor pentru a stopa scumpirile. Totodată, dobânda cheie a ajuns la 3%. 

"Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,50%. În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%, cu efect din 8 februarie 2023", arată instituția.  

Inflația în zona euro a scăzut la 8,5% în ianuarie 2023, după un vârf de 10,4% în octombrie 2022. 

 

×
Subiecte în articol: inflatie zona euro bce