x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    30 Aug 2007   •   00:00

ENERGIE. Ţara noastră nu va introduce sistemul de facturare in unităţi de energie la gaze de la 1 septembrie. Deşi era prevăzut ca acest lucru să se petreacă de la 1 septembrie, Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei a amănat implementarea pentru o dată incertă. Gabriel Sărbu, directorul departamentului preţuri şi tarife, ne-a precizat că măsura nu ducea nici la creşterea, nici la scăderea facturii. De asemenea, deşi se dorea introducerea obligativităţii de a se monta detectoare de scăpări de gaze la 1 ianuarie 2008, această dată va fi modificată, deoarece se lucrează la un nou act normativ in acest sens. Sărbu a mai precizat că montarea detectoarelor e o problemă de securitate personală, dar experienţa arată că e o măsură utilă. (D.I.)


CASA RADIO. Valoarea terenului aferent clădirii Casa Radio din Bucureşti (91.000 mp), concesionat de statul romăn unei companii controlate de Plaza Centers pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, s-a dublat in ultimul an la 164 de milioane de euro. Casa Radio va fi demolată in proporţie de 70%, pe amplasamentul acesteia urmănd ca Plaza Centers, in parteneriat cu statul romăn, să dezvolte un proiect imobiliar complex - o zonă comercială, spaţii de birouri şi 300 de camere de hotel de cinci stele - cu o suprafaţă construită de 360.000 mp.

PETROM. AVAS susţine că statul nu are "acţiunea de aur" la Petrom, dar că anumite clauze din contract "pot fi interpretate ca restricţionări in activitatea noului proprietar şi pot fi asimilate acesteia". CE consideră că interzicerea instrăinării acţiunilor Petrom deţinute de OMV fără acordul statului şi obligaţia companiei austriece de a păstra identitatea şi statutul juridic al Petrom ca societate integrată in domeniul petrolului şi al gazelor sunt impotriva dreptului comunitar. Răspunsul AVAS, trimis la Bruxelles, arată că restricţiile sunt limitate in timp la perioada in care OMV s-a angajat să indeplinească mai multe obligaţii postprivatizare. (D.I.)

CREDITE. Sectorul creditelor ipotecare din Romănia are un mare potenţial de creştere, deoarece acest tip de credit reprezintă doar 1% din PIB, apreciază Pelle Langli, preşedintele executiv al Emerging Real Estate, una dintre principalele firme de consultanţă pe sectorul imobiliar din Marea Britanie, citat de PR Newswire. Spre comparaţie, in Marea Britanie, creditele ipotecare reprezintă 49 % din PIB. In plus, in Romănia, cererea de locuinţe depăşeşte cu mult oferta. De exemplu, in 2006, in Bucureşti au fost construite doar 8.800 de locuinţe noi, in condiţiile in care necesarul este de vreo 200.000 pentru clasa de mijloc.

×
Subiecte în articol: economic