x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

04 Oct 2008   •   00:00

4 octombrie 2008:Camera Reprezentanţilor din Congresul american a aprobat ieri planul de salvare ce prevede o infuzie de 700 de miliarde de dolari în sistemul financiar al ţării.



ADOPTARE
Camera Reprezentanţilor din Congresul american a aprobat ieri planul de salvare ce prevede o infuzie de 700 de miliarde de dolari în sistemul financiar al ţării. După ce respingerea sa, la 29 septembrie, de către Cameră a şocat o lume întreagă, planul a suferit o serie de transformări în urma cărora a fost adoptat, la 1 octombrie, de către Senat. A fost trimis apoi pentru a doua lectură la Camera Reprezentanţilor care l-a aprobat cu 263 de voturi pentru şi 171 împotrivă, urmând ca acum preşedintele George W. Bush să îl semneze. Indicii bursieri au început să urce după trecerea pachetului de măsuri dar nu în mod spectaculos.


TRANZACŢII

Răsturnare de situaţie pe piaţa americană. Wachovia, una dintre băncile americane aflate pe buza falimentului, nu va mai fi cumpărată de Citigroup Inc, ci de Wells Fargo & Co. Tranzacţia, ce va atinge 15,1 miliarde de dolari, a fost aprobată de consiliul director joi noapte şi a surprins pe toată lumea, deoarece Wachovia era în discuţii avansate pentru a fi achiziţionată de Citigroup, urmând a beneficia de asistenţă din partea guvernului. "Această afacere ne permite să menţinem Wachovia intactă şi să ne păstrăm valoarea de companie integrată fără asistenţă din partea statului", a declarat Robert Steel, preşedintele băncii.

LUCRĂRI
Deşi gazoductul Nabucco se află în întârziere, deoarece nu dispune de gaz caspic şi nici de finanţare, alte state se mişcă în tăcere, mult mai rapid. Gazoductul MEDGAZ, ce face legătura între Algeria şi Spania, va putea fi exploatat în al doilea semestru din 2009. Fazele I şi II, ce fac legătura între Hassi R’mel şi Sou­gueur (Tiaret) pe o lungime de 300 km, vor fi la rândul lor terminate în cursul ce­lui de-al doilea semestru din 2008 şi în-ceputul lui 2009. MED-GZ4 vizează creş­terea exporturilor de gaz algeriene, se­cu­rizarea aprovizionării Europei şi reduce­rea dependenţei energetice de Rusia, care este actualmente singura sursă. (D.I.)

BERE
Micii producători, membri ai Patrona­tului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIPBR), au înregistrat în primele nouă luni o scădere a vânzărilor cu 23%, ajungând la 909.400 hectolitri. De asemenea, cota lor de piaţă a scăzut de la 6,8% la 4,4%. Mai mult, piaţa berii va atinge anul acesta 21,5 milioane de hectoliri, în creştere cu circa 9% faţă de anul trecut, potrivit PSIPBR. Cele mai importante companii afiliate patronatului sunt Bermas Suceava, Bere Azuga, Albrau Oneşti, Bere şi Malţ Robema din Roşiorii de Vede, Martens Galaţi, Bere Trei Stejari din Sibiu. (D.R.)

×
Subiecte în articol: economic