x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

10 Oct 2008   •   00:00

FALIMENTE
Numărul falimentelor companiilor ae­riene se va dubla în a doua jumătate a anului, ajungând la cel puţin 70 pe an­samblul anului 2008, a declarat Mike Ambrose, directorul general al Aso­ci­a­ţiei Operatorilor Aerieni Regionali din Europa. "Am



FALIMENTE
Numărul falimentelor companiilor ae­riene se va dubla în a doua jumătate a anului, ajungând la cel puţin 70 pe an­samblul anului 2008, a declarat Mike Ambrose, directorul general al Aso­ci­a­ţiei Operatorilor Aerieni Regionali din Europa. "Am înregistrat până în prezent circa 35 de falimente în acest an. An­ti­ci­pez cel puţin la fel de multe în această iar­nă", a afirmat Ambrose, care a descris 2008 ca fiind un "an infernal", mai dă­u­nă­tor decât perioada de după atacurile te­roriste care au avut loc la New York în 2001. Printre companiile care au dat faliment se numără operatorul pentru cla­sa business Silverjet şi grupul britanic XL.

INVESTIŢIE AMÂNATĂ
Producătorul austriac de oţel Voestalpine ar putea amâna, pe fondul crizei financiare internaţionale, luarea unei decizii privind investiţia într-un nou combinat siderurgic. România concurează cu Bulgaria, Turcia şi Ucraina pentru investiţia austriacă estimată la cinci miliarde de euro. Compania va decide dacă şi unde va derula proiectul după ce va avea o imagine clară cu privire la fezabilitatea acestuia. "Dacă decidem până la sfârşitul anului, construcţia ar putea începe în 2010, iar fabrica ar putea deveni operaţională până în 2013", a spus Peter Schiefer, purtător de cuvânt al Voestalpine.

SUPRAVEGHERE

"Nici o bancă din România nu are vreo problemă pentru că sunt supravegheate foarte atent", a declarat, ieri, Petru Rareş, preşedinte şi director ge­ne­ral al Institutului Bancar Român (IBR), re­fe­rin­du-se la efectele crizei financiare in­ter­na­ţionale. "Nici o bancă nu are vreo problemă pentru că sunt supravegheate foarte atent. Ne plângeam de controalele de la BNR. Nu mă mai plâng!", a spus Pe­tru Rareş. Părerea unanimă a oficialilor de la Bucureşti, a bancherilor şi a ana­liş­ti­lor, este că piaţa locală va resimţi doar efec­­tele indirecte ale crizei, fără însă ca actuala conjunctură să afecteze stabilitatea sectorului bancar românesc.

VENITURI
Parlamentul european a adoptat o lege care cere statelor UE să garanteze un venit de minimum 60% din salariul mediu. Legislativul a votat ieri cu largă majoritate un raport care abordează promovarea incluziunii sociale şi comba­terea sărăciei, inclusiv a sărăciei infantile. Documentul elaborat de Gabriele Zimmer solicită CE să aprobe un obiectiv european privind salariile minime care să fie cel puţin 60% din salariul mediu şi să stabilească un calendar privind data realizării acestui obiectiv. Se mai cere şi garantarea unui venit minim cores­punzător pentru perioadele de şomaj sau între angajări. (Daniel Ionaşcu)

FINANŢE
Pieţele financiare vor fi mai bine supravegheate după ce Parlamentul European a adoptat raportul lui Daniel Dăianu. Documentul propune soluţii la trei mari probleme: reforma mecanismului de supraveghere, îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi a transparenţei serviciilor financiare din UE şi măsuri pentru stabilitatea financiară şi riscurile sistemice. Raportul propune reglementări mai clare privind conflictul de interese în cazul agenţiilor de rating. Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să dezvolte o bază de date cu informaţii de la băncile centrale şi organismele de supraveghere. (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic