x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

07 Sep 2005   •   00:00
GAZE. Cu toate ca pretul gazelor din productia interna va creste, de la 1 octombrie, cu 5 dolari/1.000 mc, pana la 110 dolari, conform angajamentelor asumate de Romania cu FMI, pentru acest an nu este previzibila o noua scumpire a tarifului la consumatorul final, potrivit lui Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul gazelor Naturale (ANRGN). In 2006, pretul gazelor de import ar putea ajunge la 275 de dolari/1.000 mc. Pretul gazelor naturale romanesti pentru anul viitor ar trebui sa se apropie de acest nivel, insa deocamdata autoritatile romane nu pot spune cat de mult.

VALUTE. Moneda europeana a intrat sub pargul de 3,5 lei, pe fondul unor vanzari mai mari de valuta la mijlocul sedintei de marti, dealerii anticipand pastrarea trendului de scadere, fara un ritm accelerat. Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 3,4992 lei/euro, cu 0,82 bani sub nivelul din ziua precedenta. Moneda americana a recuperat 1,26 bani, revenind peste 2,8 lei, respectiv 2,8080 lei. Dealerii se asteapta la o cadere intr-un ritm moderat a monedei europene, mizand ca spre 3,48 lei/euro vor aparea cateva ordine de cumparare.

PLANURI. Trecerea de la sistemul "lohn" la exporturi directe de confectii textile, procesarea lemnului pana la mobila cu valoare adaugata mare si externalizarea IT&C sunt prioritatile proiectului Strategiei Nationale de Export. "Consilierii comerciali de pe langa ambasadele Romaniei isi vor reorganiza activitatea in consecinta, dupa ce aceasta strategie va deveni un document oficial aprobat si cei nou-sositi isi vor prelua atributiile", a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.

×
Subiecte în articol: economic