x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Instabilitatea politică alungă investitorii

Instabilitatea politică alungă investitorii

20 Ian 2011   •   19:57
Instabilitatea politică alungă investitorii
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax

147526-4747808-mediafax-foto-octav-ganea.jpgŢara noastră stă bine pe hârtie, dar instabilitatea politică face ca investitorii să nu aibă încredere în noi. Principala problemă a României este că e subindustrializată faţă de necesar sau potenţial şi este dependentă de capitalul străin, a declarat Cristian Ionescu, directorul Coface România.
Circa 75% din schimburile co­mer­ciale sunt realizate cu Uniunea Europeană, iar creşterea exporturilor din ultimii doi ani nu se vede în nivelul de trai din cauza ponderii foarte mici a acestora în economie.

Ba, mai mult, România face acum aceleaşi greşeli ca şi înainte de venirea crizei, când am avut o dezvoltare nesănătoasă bazată pe consum şi speculaţii imobiliare, şi nu pe producţie şi exporturi, subliniază el. Din această cauză, România nu îşi poate reveni rapid din criză, astfel că nivelul de trai din 2008 va fi reatins abia în 2013 sau 2014. „Criza ne-a dat în ur­mă cinci-şase ani şi vom reveni la acelaşi pro­­dus intern brut pe cap de locuitor în 2013”, a spus Ionescu la o confe­rinţă de presă. Coface estimează pentru 2011 o creş­tere economică a ţării noastre de 1,5%, după o scădere de 1,9% în 2010. „România face notă discordan­tă faţă de Europa de Est, nu­mai noi şi Letonia am avut scădere eco­nomică în 2010. Până şi Bulga­ria a avut 0,5%”, a declarat mana­ge­rul.

În schimb, agenţia prezintă o serie de mari dezechilibre ale ţării noastre: deficit bugetar de 7,3% anul trecut, faţă de ţinta de 6,7% convenită cu Fon­dul Monetar Internaţional. Pentru anul acesta, Coface estimează un de­ficit de 4,9%. Datele sunt mai mari faţă de cele oficiale prin includerea arieratelor, adică a datoriilor statului către companii. Agenţia mai vede şi o inflaţie de 5,2% în 2011, peste cea de 3% ţintită de Banca Naţională a Ro­­mâniei (BNR), deoarece alimentele şi carburanţii se vor scumpi ca ur­ma­re a creşterii cotaţiilor la ma­te­rii pri­me pe bursele internaţionale.

Portretul României în tente pesi­mis­te continuă cu creşterea falimen­telor în acest an faţă de 2010, dintre ca­re „unele vor fi răsunătoare”. „Com­paniile s-au străduit să reziste şi nu vor reuşi la nesfârşit din cauza lip­sei de lichidităţi”, a declarat Anca Ca­trina, manager de risc Coface Ro­mânia. Datele companiei arată că împrumuturile neperformante sunt în siste­mul bancar la 35%, adică unu din trei. Directorul a mai spus că au­to­ri­tăţile reacţionează impulsiv, luând „măsuri panicoase” şi dând im­­presia de disperare, ceea ce în­de­păr­tează investitorii. Ionescu a dat ca exemplu aici majorarea TVA de la 19% la 24%, măsură luată „de pe o zi pe alta”.

„Creşterea economică va veni dacă nu ne vom tăia singuri cra­ca, să nu distorsionăm aceşti mu­guri”, a declarat el. Cota unică a fost sin­gura măsură care a atras investitori. Soluţia propusă de Coface este concentrarea pe atragerea de in­ves­tiţii străine strategice şi de anvergură, de tip Nokia, care să asigure exporturi masive în timp scurt. El a dat ca exemplu modelul slovac. „În Slovacia, patru firme ţin în spate toată economia: Kia şi Volkswagen din industria auto alături de Sony şi Samsung din industria de electronice. Plus tot lanţul de furnizori”, a spus el.

În privinţa credibilităţii, exemplul dat este Polonia, singurul stat din Europa care nu a intrat în recesiune în 2009. Dintre vecinii noştri care au luat măsurile potrivite, şeful Coface a indicat Turcia, care „s-a comportat excepţional, a avut o creştere de 8% în 2010 şi va avea una de 5% în acest an”. Diferenţa faţă de noi este că acolo creditarea a urcat cu 30% în 2010, spre deosebire de 3,5% în România. Ţara noastră trebuie să rea­lizeze o strategie naţională trans­par­tinică şi să o implementeze la de-taliu, de tipul „punct ochit, punct lo­vit”. El a adus şi acuzaţii clasei po­li­tice, pentru că la fiecare schimbare de gu­vernare se schimbă obiectivele.  „Tre­buie să ne reorientăm. Dacă vrem un model de urmat, Singapore este cel mai bun exemplu, fiind con­du­să ca o companie. Malaiezia are o po­pulaţie ca a României, un curs faţă de dolar şi euro cam ca şi al nostru şi un PIB pe cap de locuitor tot în jur de 10.000 de dolari. Ei şi-au făcut recent o strategie pe zece ani. Abu Dhabi atra­­­ge specialişti de clasă mondială, dar noi suntem prea deştepţi pentru a ce­re ajutor. Un lider adevărat nu fa­­­ce totul singur, trebuie să atragă lân­­­gă el oameni mult mai inteligenţi ca el”, a mai completat Ionescu.

Companiile ro­mâ­neşti trebuie să se reorienteze mai mult spre exporturi în ţările aflate în curs de dezvoltare, deoarece zona eu­ro are o me­die de creştere foarte mică şi e zgu­duită de problemele datorii­lor. Ţările dezvoltate vor creşte în acest an cu o medie de 1,8% faţă de 2,3% în 2010. Zona euro va înregistra un ritm şi mai scăzut, cifrat la 1,4% faţ­ă de 1,7% în 2010. Marii câştigători ai crizei sunt ţările în curs de dezvol­tare, ce vor creşte cu 6,2% faţă de 6,7% în 2010, conform datelor Co­face. „Dacă înoţi împotriva curentului, tot te vei îneca”, a spus el plastic.

În aceeaşi notă, statul va trebui să stimuleze agricultura, care are o pondere mare în PIB. „Nu trebuie să avem o agricultură meteo-depen­dentă”, a completat şi Catrina.

Împrumutul de la FMI putea fi evitat
Împrumutul de la FMI putea fi evitat în 2009 dacă politicienii ar fi conştientizat încă din toamna lui 2008 amploarea crizei care va veni şi negociau cu investitori privaţi finanţarea. Dar politicienii au fost incapabili şi chiar au realizat bugete cu scenarii de creştere economică, dându-şi seama mult prea târziu. Din păcate, dezechilibrele cu care ne-a prins criza au făcut ca organismul economic al României să fie mult mai lovit de boală şi încă se află în convalescenţă, a declarat Cristian Ionescu, şeful Coface România. Dintre acestea, el a menţionat specula-ţiile financiare. „Au fost bani în România, dar speculativi. Când a venit criza, s-au retras şi au creat un vid. (…) Dacă nu ne împrumuta FMI, eram în faliment; nu ne împrumuta nimeni”, a declarat el. Întrebat când economia va fi atât de sănătoasă, încât să permită revenirea la TVA de 19%, el a spus că cel mai devreme am putea vorbi în 2012 sau 2013, dar că, venind alegeri şI măsuri populiste, s-ar putea face în fapt mult mai târziu.

×
Subiecte în articol: economia