ECONOMIC
Ion Iliescu a mers sa-l salute pe Regele Mihai dupa ce a aflat de la trimisul Jurnalului National la Londra ca suveranul este si el prezent la Forumul economic. Presedintele nu fusese informat de nimeni din staff-ul de la Cotroceni de participarea Regelui Mihai la Forum.
Romania merge repede inainte
Forumul economic romano-britanic a reunit la Londra, la sfarsitul saptamanii trecute, pe majoritatea celor care contribuie la realizarea unui volum reciproc al schimburilor comerciale de circa doua miliarde de euro in acest an. DAN CONSTANTIN - Londra
"Echipa" Romaniei s-a prezentat la manifestare intr-o postura foarte interesanta pentru cercurile de afaceri din Londra: cresterea economica anuntata in 2004 de 7 procente face din tara noastra campioana Europei, iar cvasicertitudinea admiterii in UE in 2007 da suport unor programe de investitii pe o piata unde este inca loc.
Aceste coordonate au dominat discutiile Forumului sub ideea interesanta "Relatii de afaceri competitive cu Noua Europa". O "Noua Europa" nu in sensul dat de secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, in timpul de criza al relatiilor SUA - Vechea Europa, ci al cooperarii si integrarii rapide intre membrii cu vechime ai Uniunii Europene si tarile din noul val.
PROGNOZE. Lordul Alan Watson a deschis dezbaterea de la Hotelul Hilton propunand o abordare diferita de cea a statisticilor privind ritmul de integrare a nou-venitilor in UE. Potrivit cifrelor seci, Lituania ar avea nevoie de 53 de ani pentru a ajunge din urma tarile dezvoltate europene, Polonia de 59 de ani, iar Romania de 80 de ani. Adica, nici nu s-au nascut inca cetatenii romani care vor trai nediferentiat de restul bogat al Uniunii. "Pot sa fiu deprimat de asemenea perspectiva, aprecia lordul Watson. Daca relatia porneste de la problemele grele ale Romaniei, concluzia este pesimista. Dar statisticile nu spun nimic de oameni; ori vitalitatea generatiei tinere, capacitatea exceptionala de adaptare si dorinta de a inova a romanilor, nivelul cultural ridicat al natiunii ajusteaza radical aceste statistici deprimante." Ca argumente, vorbitorul a adaugat ca circa doua milioane de elevi romani invata limba engleza.
Citește pe Antena3.ro
CREDITE. Maria Luisa Cicognani, director in BERD, a trimis explicit o sageata catre Banca Nationala a Romaniei care duce o politica de descurajare a creditelor de consum. Faptul ca exista o creditare substantiala in afara sistemului bancar sub forma arieratelor nu trebuie sa conduca la blocarea creditelor neguvernamentale, spunea Cicognani. Creditele de consum sunt, potrivit statisticilor BERD, mult mai mici in Romania, comparativ nu numai cu media din UE, dar si comparativ cu tarile candidate sau recent admise in UE.
COLABORARE
"Luna viitoare constituim o banca noua la Londra, consolidand astfel bancile noastre din Franta, Germania si Marea Britanie. Dam curs invitatiei facute de Jack Strow de a considera Londra drept centrul nostru financiar" - Nicolae Danila, presedinte executiv Banca Comerciala Romana