x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Intalnirea Iliescu - Mihai I "aranjata" de Jurnalul National

Intalnirea Iliescu - Mihai I "aranjata" de Jurnalul National

13 Sep 2004   •   00:00
Intalnirea Iliescu  -  Mihai I "aranjata" de Jurnalul National

ECONOMIC

Ion Iliescu a mers sa-l salute pe Regele Mihai dupa ce a aflat de la trimisul Jurnalului National la Londra ca suveranul este si el prezent la Forumul economic. Presedintele nu fusese informat de nimeni din staff-ul de la Cotroceni de participarea Regelui Mihai la Forum.

Romania merge repede inainte

Forumul economic romano-britanic a reunit la Londra, la sfarsitul saptamanii trecute, pe majoritatea celor care contribuie la realizarea unui volum reciproc al schimburilor comerciale de circa doua miliarde de euro in acest an.
DAN CONSTANTIN - Londra

"Echipa" Romaniei s-a prezentat la manifestare intr-o postura foarte interesanta pentru cercurile de afaceri din Londra: cresterea economica anuntata in 2004 de 7 procente face din tara noastra campioana Europei, iar cvasicertitudinea admiterii in UE in 2007 da suport unor programe de investitii pe o piata unde este inca loc.

Aceste coordonate au dominat discutiile Forumului sub ideea interesanta "Relatii de afaceri competitive cu Noua Europa". O "Noua Europa" nu in sensul dat de secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, in timpul de criza al relatiilor SUA - Vechea Europa, ci al cooperarii si integrarii rapide intre membrii cu vechime ai Uniunii Europene si tarile din noul val.

PROGNOZE. Lordul Alan Watson a deschis dezbaterea de la Hotelul Hilton propunand o abordare diferita de cea a statisticilor privind ritmul de integrare a nou-venitilor in UE. Potrivit cifrelor seci, Lituania ar avea nevoie de 53 de ani pentru a ajunge din urma tarile dezvoltate europene, Polonia de 59 de ani, iar Romania de 80 de ani. Adica, nici nu s-au nascut inca cetatenii romani care vor trai nediferentiat de restul bogat al Uniunii. "Pot sa fiu deprimat de asemenea perspectiva, aprecia lordul Watson. Daca relatia porneste de la problemele grele ale Romaniei, concluzia este pesimista. Dar statisticile nu spun nimic de oameni; ori vitalitatea generatiei tinere, capacitatea exceptionala de adaptare si dorinta de a inova a romanilor, nivelul cultural ridicat al natiunii ajusteaza radical aceste statistici deprimante." Ca argumente, vorbitorul a adaugat ca circa doua milioane de elevi romani invata limba engleza.

Modelul romanesc de a "sari" etapele este bine ilustrat de telefonia mobila, sector adaptat foarte bine la noi, ceea ce a facut o punte peste costisitoarele cheltuieli de infrastructura in telefonia fixa. Cuvinte de apreciere au fost facute si pentru solutionarea problemei orfelinatelor, a deciziilor politice de adoptii, in ritmul de negociere a capitolelor de integrare. "Romania merge inainte" a fost concluzia de deschidere a Forumului.

TREI GUVERNE. Adrian Severin a punctat consecintele globalizarii in politica romaneasca. Datorita acestui fenomen putem aprecia ca Romania este condusa de trei guverne: unul la Bucuresti, care are raspunderea politicii nationale, in sensul coeziunii si intereselor specifice, altul la Bruxelles, care "impinge" politica Uniunii Europene spre Romania, si un al treilea la Washington, unde se afla sediile marilor institutii finantatoare internationale - FMI si Banca Mondiala - aprecia Adrian Severin in cadrul sedintei plenare.

CREDITE. Maria Luisa Cicognani, director in BERD, a trimis explicit o sageata catre Banca Nationala a Romaniei care duce o politica de descurajare a creditelor de consum. Faptul ca exista o creditare substantiala in afara sistemului bancar sub forma arieratelor nu trebuie sa conduca la blocarea creditelor neguvernamentale, spunea Cicognani. Creditele de consum sunt, potrivit statisticilor BERD, mult mai mici in Romania, comparativ nu numai cu media din UE, dar si comparativ cu tarile candidate sau recent admise in UE.

ILIESCU SI REGELE. Presedintele Romaniei si Regele Mihai au participat la Forum, dar nu stiau unul de altul. Ion Iliescu a aflat de prezenta fostului suveran de la reprezentantul Jurnalului National, presedintele adaptandu-se rapid situatiei, mergand sa-l salute pe Mihai I. Organizatorii Forumului de la Londra, condus de Bogdan Popovici, si-au trecut in palmares inca o manifestare de succes, cu puternic impact in mediile de afaceri.

COLABORARE

"Luna viitoare constituim o banca noua la Londra, consolidand astfel bancile noastre din Franta, Germania si Marea Britanie. Dam curs invitatiei facute de Jack Strow de a considera Londra drept centrul nostru financiar" - Nicolae Danila, presedinte executiv Banca Comerciala Romana

EXEMPLU

"Modelul de revitalizare a zonei docurilor din Londra poate fi folosit si in Romania, unde exista cerinta refacerii unor zone industriale sau urbane. Proiectul CANARY WHARF a impus o colaborare stransa cu Guvernul si Primaria Londrei" - George Iacobescu, presedinte executiv Canary Wharf, Anglia
×
Subiecte în articol: economic romania londra