x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţii de 16 miliarde de lei în sectorul energetic

Investiţii de 16 miliarde de lei în sectorul energetic

de Adrian Stoica    |    08 Oct 2019   •   12:30
Investiţii de 16 miliarde de lei în sectorul energetic

Companiile din sectorul energetic şi gaze vor fi obligate să facă investiţii de 16 miliarde de lei în următorii cinci ani. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE),  Dumitru Chiriţă, aceşti bani vor contribui la creşterea siguranţei în alimentare şi continuitate în aprovizionare cu gaze naturale şi energie electrică a României.

 

"În ultima perioadă am adoptat o serie de reglementări în domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport, distribuţie, atât pentru gaze naturale cât şi pentru energie electrică, dar şi pentru creşterea capacităţii de înmagazinării a gazelor naturale. Suma totală pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depăşeşte 16 miliarde de lei pentru următoarea perioadă până la cinci ani. Suma respectivă o regăsim în tarifele reglementate, pentru activităţile de care vorbeam mai devreme”, a declarat Dumitru Chiriţă în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

Capacitatea de înmagazinare a gazelor, dublată

El a afirmat că Autoritatea are în vedere creşterea capacităţii de înmagazinare care se ridică în prezent la 3,1 miliarde Nmc. "Apreciez că în perioada următoare, doi - trei ani de zile, ar trebui să se dubleze. Cel puţin să se dubleze pentru a avea o securitate în aprovizionate cu gaze naturale mult peste ceea ce este astăzi", a afirmat Dumitru Chiriţă. Preşedintele ANRE a menţionat că la această dată există înmagazinate 2,8 miliarde normali metru cubi, cu 0,6 miliarde Nmc peste obligaţia cumulată a tuturor operatorilor din sectorul gazelor naturale, de 2,2 miliarde de Nmc. Până la 31 octombrie 2019 înmagazinarea va ajunge la capacitatea maximă a depozitelor.

Compania Hidroelectrica a depus scrisoare de intenţie pentru achiziţia activelor CEZ din România. Cehii au anunţat recent că scot la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată).

Construcţia termocentralei Romgaz, ieşită din grafic

Finalizarea construcţiei termocentralei Romgaz de la Iernut se amână, astfel că pentru a trece această iarnă vor fi puse în funcţiune vechile grupuri. “În acest context am fost nevoit să reevaluăm capacitățile vechi de la Iernut, să reconfigurăm oprirea planificată pentru circuitul de racire și lucrările care s-au făcut acolo, astfel încât să avem și pentru această iarnă disponibil cei 300 MWpe care i-am avut tot timpul”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei DoruVișan în cadrul aceleiaşi conferinţe.  

×