x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce îți uiți gândurile instant? Cele două tipuri de memoriei umane

De ce îți uiți gândurile instant? Cele două tipuri de memoriei umane

de Redacția Jurnalul    |    07 Ian 2025   •   15:30
De ce îți uiți gândurile instant? Cele două tipuri de memoriei umane

Un fenomen care afectează majoritatea oamenilor este uitarea instantă a unor lucruri. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să intri într-o cameră și să uiți ce căutai acolo sau urma să spui ceva și ai uitat este bine să știi că acest fenomen se întâmplă adesea. 

Creierul uman trebuie să gestioneze mulți stimuli, gânduri și acțiuni.  „Memoria nu e un singur lucru,” spune Susanne Jaeggi, profesor de psihologie din cadrul Universității Northeastern. „Există componente diferite ale memoriei. Și ele sunt legate de diferite procese cognitive.” 

De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai

Sunt importante două tipuri de memorie, de lungă durată și memoria de lucru. Amintirile pe termen lung reprezintă o categorie vastă și includ cunoștințe, experiențe și abilități care sunt reținute de creier pentru perioade lungi. De la câteva ore la întreaga viață. 

Memoria de lucru  include gânduri care trec rapid prin minte, de la câteva secunde sau minute. Această diferență poate explica de ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. 

Memoria de lucru este precum „un caiet de notițe al gândurilor conștiente”, susține Earl K. Miller, profesor de neuroștiință din cadrul MIT. Fiecare nouă informație, dialog intern și stimul extern intră în minte prin memoria de lucru. Unele caracteristici ale memoriei de lucru explică de ce uităm unele dintre acele gânduri. 

Memoria de lucru are o capacitate limitată. Experții încă dezbat exact care e această limită. Dar estimările susțin că poate stoca între 4 și 7 „bucăți” de informații în același timp. În loc să fim conștienți de toate aceste „bucăți” simultan, creierul jonglează de la o idee la alta. Ca urmare, unul dintre aceste gânduri s-ar putea pierde în acest proces, susține Miller. Ceea ce ar putea explica parțial de ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. 

Creierul șterge rapid informații pe care nu le consideră importante din memoria de lucru. Tocmai pentru a face loc pentru informații noi. Așa că dacă aceste amintiri pe termen scurt sunt transferate la amintiri pe termen lung, atunci dispar rapid din gândurile conștiente. 

Creierul trebuie să se descurce printre amintiri

Potrivit experților, creierul nu capabil să îndeplinească mai multe sarcini conștiente în același timp, de fapt, susține Miller. Ca urmare, trebuie să „jongleze” între diferite gânduri, pe măsură ce memoria de lucru trece de la o idee la alta. Ceea ce necesită efort conștient și atenție, responsabilitatea cortexului prefrontal. 

Acesta zonă a creierul se ocupă și de învățarea complexă, luarea deciziilor și logică. Dacă atenția conștiență e captată de doar unul dintre aceste gânduri, după care e distrasă de altceva, atunci creierul nu mai știe la ce te gândeai înainte. Ceea ce explică de ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai.

„Scapă una dintre „bilele” cu care jonglează,” a declarat Miller. „De asta uiți anumite lucruri.” 

Creierul poae să „scape una dintre bile” atunci când ești somnoros sau ai consumat substanțe precum alcool și droguri. Și vârsta reprezintă un factor important în acest proces. 

Pentru a combate acest proces, Miller sfătuiește împotriva multitasking-ului.

„Atunci când încerci să faci mai multe lucruri în același timp, ceea ce faci, de fapt, e să jonglezi,” a declarat Miller. Pentru a-ți aminti o astfel de memorie, experții recomandă să reproduci contextul în care ți-a venit gândul, pe cât posibil, notează useit.ro.

 

×
Subiecte în articol: uitare memorie