x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie INVESTIŢII DOMESTICE/Ruşii bagă bani în giuvaeruri şi dolari

INVESTIŢII DOMESTICE/Ruşii bagă bani în giuvaeruri şi dolari

de Sînziana Stancu    |    17 Dec 2008   •   00:00

De teama recesiunii, văzând că rubla lor începe să se clatine, ruşii au început să îşi convertească economiile băneşti în lucruri preţioase, dar de care nu au nevoie, sau în valută capabilă să reziste la criză.



Rubla ruşilor a scăzut cu 16% faţă de dolar, începând cu invazia Rusiei în Georgia, la începutul lunii august, scrie presa americană. Atunci, investitorii au retras aproximativ 200 de miliarde de dolari din Rusia, potrivit estimărilor BNP Paribas SA. Având în minte spectrul devalorizării din 1998, ruşii au retras din bănci 355 de miliarde de ruble (13 miliarde de dolari), adică 6% din depozitele bancare, în luna octombrie, aceasta fiind cea mai mare operaţiune de retragere. În schimb, ei au preferat să-şi facă depozite în valută, mai ales în dolari, dar şi în euro.

Cei din clasa de mijloc au început să investească în bijuterii din aur şi în pietre preţioase, în special în diamante, sau în alte obiecte de care, în mod normal, nu ar fi avut neapărată nevoie. Alţii s-au repezit să-şi achiziţioneze aparatură electronică de lux, de la televizoare cu plasmă până la laptop-uri sau telefoane mobile sofisticate.

ABRAMOVICI A SĂRĂCIT
Până şi primii 25 de ruşi din topul Forbes al miliardarilor au sărăcit. De pildă, Roman Abramovici şi Oleg Deripaska au pierdut împreună 230 de miliarde de dolari din mai până în octombrie, după ce valoarea proprietăţilor lor a scăzut, potrivit unui calcul făcut de Bloomberg. Cu toate acestea, investiţiile bogaţilor se îndreaptă în continuare spre proprietăţi, pentru că acestea reprezintă o protecţie sigură a banilor lor în vremuri de recesiune. De altfel, casele şi terenurile s-au dovedit a fi profitabile în scurt timp după perioadele de criză.

×
Subiecte în articol: economic