x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie INVESTIŢII/Măsuri de criză pentru atragerea investiţiilor

INVESTIŢII/Măsuri de criză pentru atragerea investiţiilor

13 Dec 2008   •   00:00

Bugetul pe 2009 va include măsuri de susţinere a economiei printre care şi majorarea deficitului la peste la 3% din PIB.

Proiectul de buget pentru 2009 trebuie revizuit prin includerea unor măsuri de sprijinire a economiei şi majorarea cheltuielilor guvernamentale destinate proiectelor de investiţii, care ar putea duce la depăşirea plafonului de deficit bugetar de 3% din PIB, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută ieri la Bruxelles alături de preşedintele Traian Băsescu, la finalul reuniunii Consiliului European.

INVESTIŢII
Cei doi oficiali români sunt de acord că în cazul situaţiilor excepţionale şi măsurile trebuie să fie pe măsură. “Măsurile pe care le vom adopta pot duce temporar, pe perioada crizei economice, la depăşirea acestor plafoane de deficit bugetar care, din punct de vedere economic, în perioade economice normale, au sens şi sunt normale. Viitorul buget în mod clar va trebui regândit ţinând cont de schimbările foarte rapide din ultimele luni privind situaţia economiei, va trebui să prevadă un deficit rezonabil pentru ce este un buget normal, cu veniturile şi cheltuielile programate să acopere toate domeniile de activitate, la care putem adăuga în mod suplimentar aceste sume care vor mări deficitul bugetar la peste 3%, destinate proiectelor de investiţii”, a spus Tăriceanu. Proiectul de buget pentru 2009 a fost avizat de Guvern la sfârşitul lunii octombrie, cu o ţintă de deficit de 2% din PIB, fără să fie aprobat până în prezent de Parlament. Tăriceanu a susţinut că România trebuie să aibă propria viziune în domeniul economic, fără să se limiteze la a participa la marile proiecte iniţiate “de alţii”, însă trebuie să susţină şi investiţiile importante, precum cele derulate de Renault la Dacia Piteşti şi de Ford la Automobile Craiova. “Dorim să acordăm garanţii de stat Băncii Europene de Investiţii care să finanţeze aceste proiecte pentru ca ele să se poată finaliza. O asemenea schemă, plus ajutoare de stat, poate fi avută în vedere şi pentru Voestalpine”, a spus Tăriceanu. Compania austriacă Voestalpine intenţiona să realizeze la Marea Neagră o investiţie istorică, estimată la peste cinci miliarde euro, într-un combinat siderurgic cu o capacitate de 5,5 milioane de tone de oţel pe an.

EUROPA A LUAT FAŢA SUA
Potrivit deciziilor adoptate în reuniunea Consiliului European referitoare la criza economică, Europa “a luat faţa” Statelor Unite, care nu au fost capabile să reacţioneze cu aceeaşi viteză. De asemenea, s-a stabilit că este nevoie de măsuri active de sprijinire a economiei, nu doar a sectorului bancar, pentru menţinerea creşterii economice şi a locurilor de muncă. Statele Uniunii Europene au acceptat, ieri, planul Comisiei Europene privind alocarea a 1,5% din Produsul Intern Brut la nivel comunitar, aproximativ 200 de miliarde de euro, pentru susţinerea economiei.

×
Subiecte în articol: economic