x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Irakul, o afacere profitabila

Irakul, o afacere profitabila

15 Iul 2004   •   00:00

Statele Unite au atribuit, pana la finele lunii iunie, contracte in valoare de 6 miliarde dolari, ceea ce corespunde unei treimi din suma de 18,4 miliarde dolari consacrate reconstructiei Irakului, potrivit AFP.

"Din ianuarie pana la 30 iunie s-au semnat contracte cu sute de antreprenori", a declarat americanca Amy Burns, purtatoarea de cuvant a Oficiului pentru Proiecte si Contracte, care, pana in prezent, a identificat 2.300 de proiecte, de la cele de infrastructura, pana la unele locale, destinate imbunatatirii conditiilor de viata ale irakienilor.

DUREAZA. Potrivit acesteia, reconstructia Irakului va lua trei ani. Ea a dat asigurari ca multe dintre contractele directe sau cele de subcontractare au fost incredintate unor irakieni, fara a preciza sumele alocate. Este cazul unor firme irakiene din orasele Bagdad, Fallujah, Mossul, Najaf, Karbala, Baaquba si Tikrit.

Potrivit unui raport american dat publicitatii recent, doar 2% din cele 18,4 miliarde dolari angajate in 2003 de Statele Unite in procesul de reconstructie a Irakului au fost cheltuite. "Efortul reconstructiei progreseaza", se arata in raportul care recunoaste totusi ca operatiunile planificate au fost ingreunate de persistenta violentelor, marcate de atentate si rapiri de cetateni straini.

DOMENII DE INTERES. La 15 iunie, Banca Mondiala a estimat la 37,5 milioane dolari necesarul reconstructiei, fara a avansa un calendar precis pentru aceasta operatiune. Responsabilul cu dosarul irakian al Bancii Mondiale, Joseph Saba, este de parere ca programul de reconstructie va demara efectiv in urmatoarele sase-opt luni. Acesta a adaugat ca au fost identificate patru axe de lucru de catre promotorii programului: modernizarea tehnologiei si dezvoltarea comertului si comunicatiilor (pentru care vor fi alocate 3 miliarde dolari), reforma invatamantului, reconstructia infrastructurilor, programul de promovare a femeii si copiilor. Alte 3 miliarde dolari vor fi consacrate formarii irakienilor, pentru a-si putea gasi un loc de munca. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: economic