x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Istoria BNR în date

Istoria BNR în date

10 Mai 2009   •   00:00
Istoria BNR în date

Volumul a doilea din „Istoria Băncii Naţionale a României în date“, scris de Cristian Păunescu, Mihaela Tone şi Nadia Manea va fi lansată luni de Editura Oscar Print. Lucrarea este prefaţată de un cuvânt-înainte al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Continuând un proiect început în anul 2005, când a fost tipărit volumul I, consacrat perioadei 1880-1914, volumul al II-lea din „Istoria Băncii Naţionale a României în date" valorifică documente şi ilustraţii inedite (portrete, documente, bilete BNR, sedii etc.) din Arhiva BNR.

Lucrarea este structurată în patru capitole, în care se abordează mai multe aspecte ale activităţii BNR în anii neutralităţii şi apoi ai implicării României în Primul Război Mondial, precum: cronologia deciziilor luate de conducerea instituţiei în perioada 1915-1918; susţinerea efortului de război al statului român, prin împrumuturile acordate guvernului şi prin intermedierea fie a creditelor din străinătate ale statului român, fie a plăţilor necesare pentru vânzarea cerealelor în anii 1915-1916; susţinerea financiară a acţiunilor caritabile, a iniţiativelor culturale şi a românilor din afara graniţelor Vechiului Regat.

De asemenea, lucrarea abordează aspecte ce permit articularea rolului Băncii Naţionale în viaţa cotidiană a societăţii româneşti în anii de pace, de la emisiunea biletelor de bancă la deschiderea unui cont curent şi la condiţiile în care erau acordate creditele, în primul rând prin intermediul prezentării la scont.

Avatarurile acestei instituţii în anii războiului şi ai refugiului sediului central la Iaşi sunt, de asemenea, surprinse prin urmărirea, în paralel, atât a evenimentelor petrecute la Iaşi, cât şi a raporturilor delegaţiei rămase la sediul din Bucureşti cu autorităţile de ocupaţie.

 

Lucrarea conţine şi un consistent capitol de anexe, în care sunt redate date inedite, extrem de importante pentru cei interesaţi de istoria economică şi financiar-bancară a României moderne: evoluţia rezervei de acoperire şi a volumului biletelor aflate în circulaţie, bugetul (inclusiv salariile funcţionarilor), bilanţul şi beneficiul băncii centrale.

Dincolo de cifre şi de mecanisme specific bancare, această carte interdisciplinară, dedicată uneia din cele mai importante instituţii ale modernităţii româneşti restituie memoriei naţionale o serie de fapte şi chipuri aproape deloc sau foarte puţin cunoscute din perioada 1915-1918.

×
Subiecte în articol: economic