x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ivan Patzaichin: munca în folosul comunităţii

Ivan Patzaichin: munca în folosul comunităţii

de Diana Scarlat    |    20 Ian 2012   •   21:00
Ivan Patzaichin: munca în folosul comunităţii

A cucerit titlu dupa titlu, recunoastere interna­tionala si simpatia tutu­ror romanilor, iar acum se intoarce acasa si vrea sa aduca foloase comunitatii. 'Ivan al nostru' il numesc fostii consateni de la Mila 23, din Delta Dunarii, unde Patzaichin vrea sa plim­be turistii cu 'canotca'.

Ivan Patzaichin isi pune cariera in slujba comunitatii de la Mila 23, din care provine, iar proiectul sau ambitios se numeste 'Rowmania, o miscare cu canotca si pagaie?, prin care campionul vrea sa schimbe Romania.

Ivan vrea, in primul rand, sa intoarca in Delta Dunarii bogatia care l-a insufletit. 'Miscarea Rowmania a pornit de la dorinta de a sprijini comunitatile locale din Delta Dunarii, printr-un proiect de turism sustenabil. Este o idee de suflet, mai veche, care ma leaga de Delta si de originile mele. Zonele naturale si locuitorii lor sunt bogatii unice pe care merita sa le pretuim mai mult. Turismul eco nu inseamna o intoarcere in trecut, este un mod inteligent si modern de dezvoltare avand ca principali beneficiari oamenii locului si traditiile?, spune Ivan Patzaichin.

Rowmania este initiativa multiplului campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, nascut la Mila 23, in Delta Dunarii, de a lansa o miscare cu vocatie europeana, de incurajare a ecoturismului cu barca cu vasle, atat in tara, cat si la nivel international. Proiectul este gandit ca o platforma deschisa prin care se vor realiza diverse alte proiecte, produse integrate de ecoturism, campanii pentru incurajarea si popularizarea agrementului cu barca cu vasle. Turistii vor gasi in Delta Dunarii canotca, centrele de inchiriat si traseele Rowmania si vor putea participa la Festivalul International al Barcilor cu Vasle.

Festivalul a debutat in 2011, intre 2 si 4 septembrie, la Tulcea, intr-un format unic in Europa de Est, propunandu-si, inca de la prima editie, sa devina principalul eveniment international al Deltei si unul dintre cele mai populare festivaluri de barci cu vasle care sa aduca in competitie participanti din toata Europa. Ivan vrea sa creeze si cat mai multe locuri de campare ecologice, centre de informare si interpretare a Deltei Dunarii, cazare la localnici si hrana locala, ateliere mestesugaresti, piete temporare, evenimente culturale, trasee inedite.

Miscarea s-a lansat in aprilie 2011, cand Ivan Patzaichin a prezentat publicului un model de barca, produsa artizanal, din lemn, al carei design este unic: 'Canotca?. Din dorinta de a promova mestesugul romanesc, dar si de a facilita experienta exploratoare a turistilor, a fost creat un nou tip de ambarcatiune, denumit 'Canotca', fiind realizata din lemn, in Romania. Este de fapt o canoe ca o lotca, un produs romanesc ce preia traditia marangozilor din Delta Dunarii (mestesugarii barcilor de lemn) si o imbina cu liniile dinamice ale unei canoe moderne.

Canotca este o ambarcatiune produsa cu metode si tehnologii cu un grad ridicat de responsabilitate fata de mediu si societate. In anii urmatori, prin intermediul programului Rowmania, vor fi demarate initiative legate de incurajarea creati­vitatii si promovarea inovatiilor 100% romanesti.

×
Subiecte în articol: economia ivan patzaichin