x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ivan Patzaichin, protectorul copiilor și al turismului din Delta Dunării

Ivan Patzaichin, protectorul copiilor și al turismului din Delta Dunării

de Diana Scarlat    |    06 Sep 2021   •   07:20
Ivan Patzaichin, protectorul copiilor și al turismului din Delta Dunării

Marele campion Ivan Patzaichin a povestit de multe ori cum a-nceput istoria faimei lui internaționale. Copil sărac dintr-un sat al Deltei Dunării, Ivan a avut șansa să intre în lumea sportului și a dat tot ce a putut. A muncit enorm. S-a străduit să facă performanță și să obțină cele mai bune rezultate, pentru că știa că era singura șansă a devenirii lui și a celorlalți copii din lotul sportiv de la Crișan. Școala depindea tot de performanța sportivă. Copiii Deltei din generația lui știau că doar cu o muncă titanică pot răzbate și își pot învinge soarta. Ivan Patzaichin a fost campionul propriei sale vieți și s-a-ntors în Delta Dunării pentru a-i ajuta și pe copiii de astăzi să răzbată în această luptă cu viața. Campionul căuta noi talente și a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a promova destinația turistică Delta Dunării.

 

 

Fiul Deltei Dunării, Ivan Patzaichin, a făcut eforturi colosale, în ultimii ani, pentru a face din locul său de origine cea mai importantă destinație turistică a României. În 2017 s-a alăturat inițiativei de creare a Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), unde a fost membru de onoare și a susținut unele dintre cele mai importante proiecte. „Un mare om al României și al sportului românesc, a promovat conceptul de pescaturism și ecoturismul în Deltă. A luptat pentru comunitățile rurale din această zonă și mai ales pentru copiii din Delta Dunării. Pierderea lui este imensă. A fost membru de onoare în Asociație și am pornit împreună această asociație. Împreună am reușit să aducem Delta Dunării pentru prima oară la Târgul de Turism al României, la începutul anului 2018. A avut câteva idei și proiecte care vizau inclusiv crearea unei piste olimpice la Tulcea. Căuta întotdeauna talente, pentru a duce mai departe sportul românesc. A introdus conceptul de canotcă, o creație românească ce îmbină lotca autohtonă cu ambarcațiunile caiac-canoe. A susținut turismul lent în Delta Dunării, pentru că el a susținut întotdeauna responsabilitatea față de natură și față de comunități. Ivan Patzaichin a iubit Delta”, a declarat, pentru Jurnalul, Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD și fost guvernator al Deltei Dunării.   

 

Rowmania, pentru prima oară fără creatorul său

 

De numele lui Ivan Patzaichin se leagă cele mai importante evenimente care au avut loc, în ultimii ani, în Delta Dunării. Festivalul RowMania a ajuns chiar în aceste zile la cea de-a zecea ediție. Din păcate, Rowmania 2021, care a-nceput, la Tulcea, pe 4 septembrie și se va încheia pe 10 septembrie, nu l-a mai avut pe marele campion în prim-plan, ca până acum. Festivalul este creația sa și a fost organizat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23. „Am avut șansa de a fi legat toată viața mea de natură, apă și competiție. Probabil că asta mă face să văd mai mult mai clar valoarea patrimoniului natural al României și mă refer mai ales la ape. Nu văd de ce România n-ar deveni principala destinație de ecoturism din zonă, de turism pe ape, pentru că avem acest potențial și, mai mult decât atât, avem o școală, avem o tradiție serioasă în domeniu. Prin Descoperă Rowmania, încercăm să activăm această tradiție, să o punem la treabă”, este declarația oficială a lui Ivan Patzaichin, în calitate de președinte al asociației care-i poartă numele. Campania Descoperă Rowmania – România naturală văzută din barcă este unul dintre cele mai importante proiecte ale marelui campion, implementate prin asociația pe care a condus-o. O campanie națională care urmărește reconectarea oamenilor la natură, valorificarea patrimoniului hidrografic românesc, promovarea ecoturismului și a mișcării în aer liber prin sportul cu vâsle, dar și o mai bună înțelegere și interpretare a naturii – ce poate continua, în amintirea celui mai iubit campion al Deltei Dunării. Lansată în 2013 și organizată anual de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Administrația Națională „Apele Române” și Primăriile locale, campania include o serie de minifestivaluri pe apă în peste 10 orașe din țară. În 2021, Descoperă Rowmania ajunge în: Călărași (4 iulie), Sf. Gheorghe (Festivalul Anonimul 9-15 august), Alexandria (29 august) și Tulcea (4 septembrie). În fiecare an, turneul se încheie cu finala națională, desfășurată la Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle – Rowmania FEST, din Tulcea, unde câștigătorii etapelor locale sunt invitați să participe în ultima fază a competiției. Până anul trecut, sufletul evenimentului era creatorul festivalului, marele campion Ivan Patzaichin, care ne-a părăsit înainte de ultima finală națională.

×
Subiecte în articol: Rowmania delta dunării ivan patzaichin