x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea falimentului personal este dorită de lichidatori

Legea falimentului personal este dorită de lichidatori

17 Feb 2014   •   21:06
Legea falimentului personal este dorită de lichidatori
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax Foto
Viceguvernatorul Bogdan Olteanu explică de ce legea nu este în interesul debitorilor sau creditorilor
Curentul de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, într-un interviu acordat Agerpres. El nu crede că această lege ar putea fi în interesul debitorilor sau al creditorilor, deoarece de cele mai multe ori părţile reuşesc să ajungă la soluţii de compromis atunci când este vorba de  bunuri esenţiale. “Riscul constă în faptul că, probabil, cea mai mare parte a sumelor recuperate de la persoana în insolvenţă va fi preluată de către lichidatori. Cei care promovează Legea falimentului personal nu sunt nici debitori, nici bănci, sunt lichidatori. Lichidatori care nu lucrează voluntar. Nu există niciun lichidator care să lucreze gratis în România în acest moment. În multe dintre lichidările în zona comercială, s-a constatat că mai bine de jumătate din banii recuperaţi de la debitor se duc la lichidator pe costuri ale lichidării, şi nu la creditor. Acesta înseamnă că debitorul rămâne în continuare dator creditorului, deşi plăteşte, deşi îşi pierde din avere”, a declarat Olteanu.

Clauzele abuzive trebuie eliminate
Viceguvernatorul a vorbit şi despre problema clauzelor abuzive din contractele de creditare, arătând că numărul proceselor dintre bănci şi datornici pe această temă ar putea creşte în perioada următoare.
“Au apărut primele sentinţe pe clauze considerate abuzive şi acele clauze trebuie eliminate din contracte. Noi am spus de la început, în dezbateri, că nu există clauze abuzive acceptabile. Orice clauză abuzivă trebuie eliminată din contract pentru simplul fapt că este abuzivă. Constatarea caracterului abuziv, conform legii, o face o instanţă judecătorească”, spune Olteanu.
El spune că băncile au învăţat din experienţa ultimilor ani iar în noile contracte de credit probabilitatea de a regăsi clauze abuzive este mult mai mică. “De aceea, probabil că numărul clauzelor abuzive identificate va creşte într-o primă instanţă pe situaţiile aflate în stoc după care se va reduce semnificativ”, explică Olteanu.
Pe de altă parte, Olteanu consideră că schimbarea legii insolvenţei va ajuta la consolidarea instrumentelor pre-insolvenţă astfel încât companiile aflate în dificultate, dar solvente, să se poată restructura înainte de ajungerea la momentul insolvenţei pentru a salva afacerea.
Despre limitarea plăţilor în numerar, viceguvernatorul spune că este un punct la care se va ajunge prin cultură pentru că instrumentele electronice de plată se vor extinde şi teritorial şi social. “Numerarul va fi din ce în ce mai puţin utilizat. Este o tendinţă naturală, dar până să ajungem la nivelul Suediei, care este pe punctul să elimine complet numerarul, mai avem foarte mult”, explică Olteanu.
Întrebat despre posibilitatea de a accepta un nou mandat de viceguvernator al băncii centrale, Bogdan Olteanu a declarat că decizia o va lua în această vară.

×