x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea lui Voiculescu va fi extinsă anul viitor

Legea lui Voiculescu va fi extinsă anul viitor

de Daniela Ivan    |    29 Oct 2014   •   19:43
Legea lui Voiculescu va fi extinsă anul viitor
Sursa foto: Alex MICSIK
TVA la fructe, legume şi la produsele din carne va scădea la 9%
O pâine uriaşă, de 70 de kilograme, a fost coaptă ieri în cuptorul din incinta Romexpo, aceasta fiind mai mare cu 10 kilograme decât cea de anul trecut, deoarece are TVA de 9%, a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).

“Domnule prim-ministru, uitaţi ce a crescut pâinea aceasta care are TVA de 9%. Are cu 10 kilograme mai mult decât pâinea care avea TVA de 24% de anul trecut. În total are 70 de kilograme, iar cea de anul trecut avea aproape 60 de kilograme. Este o pâine cu cartofi, naturală sută la sută. Consider că marele avantaj al reducerii TVA la pâine este că lumea mănâncă mult mai sigur din punct de vedere alimentar, pentru că produsele fiscalizate sunt sigure şi pentru că trasabilitatea este foarte bine stabilită”, a spus Popescu. Potrivit preşedintelui Rompan, pâinea uriaşă de 70 kilograme simbolizează TVA de 9%, iar cea de a doua pâine coaptă, de 60 de kilograme reprezintă TVA de 24%.

Premierul Victor Ponta, alături de ministrul chinez al Agriculturii, Han Changfu, au fost invitaţi să taie primii din pâinea uriaşă şi să deguste împreună cu vizitatorii prezenţi la Târgul Indagra.

Scăderea TVA va fi extinsă
Scăderea TVA la pâine şi la produsele de panificaţie de la 24% la 9% a fost o măsură foarte bună, ceea ce determină autorităţile să o extindă şi la alte produse, a declarat premierul Victor Ponta. Reducerea TVA la alimentele de bază este una dintre iniţiativele legislative promovate de profesorul Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator.

“Reducerea TVA la pâine este baza de la care se poate pleca pentru diminuarea taxei şi la alte produse, precum cele bio, carne, legume sau fructe, domenii unde evaziunea fiscală nu este doar efectul dorinţei de îmbogăţire, ci, la un moment dat, un mijloc de supravieţuire”, a spus Victor Ponta. Mai mult, premierul a precizat că de la jumătatea anului viitor măsura reducerii TVA se va aplica la fructe, legume şi produsele din carne.

“Avem în acest moment pe nouă luni excedent bugetar, deci mai avem încă posibilitatea de a cheltui 2,2% din PIB, vreo 3 miliarde de euro. Avem acest spaţiu fiscal bugetar, aici intrând reducerea CAS, intrând reducerea TVA la pâine. Deci, anul viitor nu se măreşte nicio taxă. Poate fi scăzută din toate cifrele pe care noi le avem, nu din <>, ci din cifre, se poate merge mai departe din a doua jumătate a anului cu reducerea TVA la fructe şi legume şi la produsele din carne”, a spus premierul Victor Ponta, care a participat ieri la deschiderea Târgului internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei INDAGRA 2014.

Premierul a ţinut să precizeze că până la sfârşitul acestei săptămâni vor fi efectuate toate plăţile directe către agricultori, deja fiind achitate avansuri în valoare de 510 milioane de euro.

×