x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legumicultorii primesc despăgubiri de la CE

Legumicultorii primesc despăgubiri de la CE

de Elena Stan    |    17 Aug 2014   •   21:01
Legumicultorii primesc despăgubiri de la CE
Sursa foto: Thinkstock
Legumele şi fructele din statele membre UE care trebuiau să ajungă pe piaţa rusească au invadat piaţa românească
Singurul sector românesc afectat de embargoul impus de Federaţia Rusă la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană este cel de legume şi fructe. Legumicultorii români vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană în valoare de 10 milioane de euro pentru cele 22.000 de tone de produse aflate pe stoc. ''Sectorul de legume şi fructe din România este singurul sector afectat de embargoul Federaţiei Ruse. Până în prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveţi, roşii, care sunt deocamdată pe stoc pentru că producătorii nu mai găsesc piaţă de desfacere. De asemenea, preţurile s-au redus cu circa 16 eurocenţi pe kilogram'', a precizat Achim Irimescu, reprezentantul Delegaţiei României pe lângă CE, la finalul reuniunii la nivel de experţi desfăşurată joi la Bruxelles. Oficialul a subliniat că România a cerut CE aplicarea unei măsuri de criză în condiţiile în care prin Politica Agricolă Comună (PAC) există un instrument de intervenţie, Fondul de Criză, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor europeni. ''România a cerut să se aplice aceleaşi măsuri ca în 2011, când a fost criza castraveţilor cu E-coli. Comisia va face evaluări şi în circa două săptămâni va adopta un regulament. Probabil, măsura se va aplica şi retroactiv pentru cine poate să se  justifice. După ce se adoptă regulamentul trebuie comunicate datele Comisiei şi pe baza lor se stabileşte modul şi valoarea despăgubirilor. Pe data de 5 septembrie va mai fi un Consiliu de Miniştri”, a precizat Irimescu. Măsura de sprijin pe care o va adopta CE va fi, în mod sigur, sub formă de retragere şi promovare, ceea ce înseamnă că legumele vor fi distribuite gratuit la cantine şi spitale, etc.

Pagube mari

“Producătorii de legume şi fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producţia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate iniţial pieţei ruseşti şi care, în urma embargoului, au luat calea pieţei româneşti blocând astfel comerţul intern şi intracomunitar pentru operatorii români”, a explicat Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România. Producătorii români de legume şi fructe au cerut Ministerului Agriculturii să notifice Comisia Europeană cu privire la pierderile pe care le înregistrează în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor UE, avansând o sumă de 300 de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile. Ţările cel mai afectate de embargoul Federaţiei Ruse, pe total produse agroalimentare, sunt Lituania cu 900.000 de tone de produse, Polonia - 800.000 de tone, fiind urmate de Germania, Olanda, Danemarca, Spania şi Finlanda. Numai pe fructe, cele mai afectate ţări sunt Polonia, Lituania, Spania, Belgia şi Grecia, iar la legume Lituania şi Polonia.

Lactatele, neafectate de embargou

Discuţiile în cadrul reuniunii au vizat şi celelalte sectoare afectate, produsele lactate şi cele din carne, unde producătorii români au anunţat că preţurile s-au redus cu 10% la carnea de pasăre şi de porc. “În acest sector nu avem un impact direct. Anul trecut am avut exporturi de numai 41 de milioane de euro în Federaţia Rusă, dar numai pe produse vegetale pentru că nu am exportat produse animale. Reducerea preţurilor este de 10% în sectorul de produse animale, însă la fructe şi legume au fost reduceri de preţuri şi cu 60%”, a adăugat Achim Irimescu.

×