La aniversarea a 140 de ani de existenţă, leul a ajuns un fel de "Rocky al finanţelor" care trage tare pentru a pregăti terenul pentru introducerea euro.
Leul, Rocky finanţist
La aniversarea a 140 de ani de existenţă, leul a ajuns un fel de "Rocky al finanţelor" care trage tare pentru a pregăti terenul pentru introducerea euro.
Leul greu a fost gandit de Banca Naţională a Romaniei (BNR) ca vehicul pentru stabilizarea preţurilor, principalul obiectiv al politicii băncii centrale, şi a dovedit că şi-a indeplinit rolul, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un simpozion organizat de banca centrală pentru a aniversa 140 de ani de la apariţia monedei naţionale. "Marea bătălie a fost şi rămane stabilizarea preţurilor. Denominarea nu a fost un scop in sine, dar, in opinia BNR, a reprezentat un punct de cotitură in recaştigarea increderii", a spus Isărescu.
INFLAŢIA IN CORZI Guvernatorul a comparat leul cu un "Rocky al finanţelor", făcand referire la pugilistul american din secolul trecut. "Şi-a revenit cam in repriza a zecea, iar in ultimii doi ani performează. Nu trebuie să fim euforici, mai avem vreo şase reprize şi nu trebuie să-l lăsăm să fie nici prea avantat. Bunul-simţ romanesc ne obligă, că nu e bine să iţi iei nasul la purtare", a afirmat Isărescu. El a adăugat că denominarea, operaţiunea de tăiere a patru zerouri din coada leului efectuată de BNR la jumătatea anului 2005, s-a suprapus fericit cu accentuarea reducerii inflaţiei şi accelerarea creşterii economice. Pe de altă parte, BNR se aşteaptă la fluctuaţii ale cursului de schimb in sus sau in jos, fără ca acest lucru să insemne prăbuşirea monedei naţionale. "Tot aud că se prăbuşeşte leul din cauza nu ştiu cărei declaraţii. Dacă se mişcă cursul cu şase bani nu inseamnă, vezi-Doamne, că s-a depreciat", a afirmat Isărescu.
EURO Guvernatorul a mai arătat că la sărbătorirea a 150 de ani de la introducerea leului, moneda naţională a Romaniei va fi euro, iar leul işi va pierde puterea de circulaţie. "Se va incheia istoria frămantată a unei monede naţionale, care a avut suişuri şi coboraşuri, dar a contribuit fundamental la crearea Romaniei moderne şi intrarea ţării noastre in comunitatea europeană", a mai arătat Isărescu. Referindu-se la posibilitatea adoptării euro ca monedă naţională inainte de 2014, obiectivul BNR, oficialul BNR a arătat că rămane 'o intrebare capitală' in ce măsură sectorul real va fi pregătit să facă faţă de timpuriu unei politici monetare comune. "In zona euro vom intra doar atunci cand vom indeplini condiţiile necesare", a adăugat Isărescu, care a menţionat că adoptarea monedei euro concomitent cu integrarea in Uniunea Europeană nu a fost obţinută din nici una din cele zece ţări, care au aderat in 2004.
Deficite |
Deficitul contului curent a atins un nivel ingrijorător, care presupune o poziţie foarte fermă a Guvernului in acest an, pentru a-i stopa declinul, a afirmat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. "In acest an trebuie să avem o poziţie foarte fermă impotriva deficitului de cont curent. Am ajuns la un nivel unde trebuie să sincronizăm intrarea in mecanismul ratelor de schimb (anticamera euro - n.r.), cu un anumit nivel al deficitului de cont curent", a afirmat Vosganian. El a afirmat că şi in acest an, indicatorii economici vor performa, prognozand o creştere economică de 6,5% şi o inflaţie sub 4%. Pe de altă parte, Vosganian nu a dat explicaţii privind metodele avute in vedere de Guvern pentru a lupta impotriva deficitului de cont curent. |
Citește pe Antena3.ro