Moneda naţională a ignorat campania electorală şi declaraţiile politice, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu
Leul a ignorat campania electorală şi declaraţiile politice şi stă tolănit în intervalul 4,40 - 4,44 lei/euro de şase luni. "După un timp, publicul a văzut că direcţia leului nu e numai în sensul deprecierii, e şi în apreciere, stă tolănit leul în intervalul 4,40-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa uşor din coadă, dar sub 1%", a afirmat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în deschiderea seminarului Colocvii de Politică Monetară. Acesta a mai adăugat că leul "s-a tolănit" şi mai tare din luna septembrie şi a ignorat campania electorală pentru preşedinţie. "Leul a ignorat total campania electorală, ba el s-a tolănit şi mai tare din septembrie, dacă ne uităm la cifre, a devenit şi mai leneş, ca să nu-l numesc altfel, să nu-l jignesc. şi bineînteles că apare întrebarea «Dom’ne, cât mai durează această stare de - să nu-i spun nesimţire, că-l jignesc - de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc mişcări, declaraţii?» înainte, cu câte declaraţii s-au făcut în campania electorală, stăteam cu ochii cât cepele să-l vedem pe unde se duce, nimic!", a spus Isărescu. Leul trebuie să fie "reînscăunat" şi să se renunţe la abrevierea RON (Romania New) introdusă odată cu denominarea monedei naţionale, în 2005, consideră Cornel Cojocaru, consilier principal în cadrul Direcţiei Comunicare din BNR.
"Îi aud inclusiv pe unii oficiali cum vorbesc, atunci când anunţă statistici, bilanţuri sau bugete, despre RON, ceea ce nu este normal", a spus Cojocaru, într-un seminar de educaţie financiară, organizat de Institutul Bancar Român.
Dominaţia cursului se diminuează
Românii scapă de temerea deprecierii monedei naţionale"după luni şi luni de zile", iar dominaţia cursului se diminuează. "Am tot vorbit de o anumită asimetrie în această relaţie, când cursul se deprecia, transmisia asupra inflaţiei era extrem de rapidă (...). Acum vreo şapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci o depreciere era dublă ca impact comparativ cu aprecierea, nu erau studii destul de adâncite atunci, erau mai degrabă empirice. Analiza spune că asimetria s-a diminuat", a spus Isărescu.
Îndeplinim toate criteriile de la Maastricht
România îndeplineşte toate criteriile de adoptare a monedei unice europene, însă "nimeni nu ne crede", a mai spus şeful BNR. "Trăim în sentimentul acesta ciudat că am ajuns, din cele cinci ţări, să fim singura ţară care îndeplineşte toate cele cinci criterii de la Maastricht - mă, da' toate - de aderare la zona euro, iar pe scorul cu 12 indicatori doar cu poziţia investiţională netă suntem pe depăşire, dar acolo sunt toate ţările, pentru că s-a schimbat paradigma: înainte era bine să ai intrări de capital, iar acum dacă sunt prea mari... şi, uitaţi-vă, că nu crede nimeni! Asta înseamnă că trecutul nostru a fost cu suişuri şi coborâşuri şi e normal să ai probleme de credibilitate", a explicat guvernatorul BNR.