x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul va rămâne stabil în intervalul 4-4,2 lei/euro

Leul va rămâne stabil în intervalul 4-4,2 lei/euro

de Daniela Ivan    |    19 Apr 2011   •   19:21
Leul va rămâne stabil în intervalul 4-4,2 lei/euro
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Leul se va menţine stabil pe tot parcursul acestui an şi va rămâne într-un in­terval de variaţie între 4-4,2 lei/euro, conform unei analize a BCR-Erste. Însă dobânzile vor creşte, atât pentru împrumuturile în lei, cât şi pentru cele în euro. Cauza este legată de inflaţie, care va fi aprinsă de preţul ţiţeiului pe plan internaţional, dar şi de criza alimentelor. BCR a revizuit în creştere şi estimarea privind rata inflaţiei la finele acestui an, de la la 5,2%.

Moneda naţională nu va da bătăi de cap în acest an românilor. „În prima parte a anului vom vedea un curs mai aproape de 4 lei/euro, iar din a doua parte a anului, sub influenţa contextului internaţional, cursul ar putea să se ducă spre 4,1-4,2 lei/euro”, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Deşi nivelul de echilibru este 3,9 lei/euro, în condiţiile actuale va fi dificil de atins, poate şi pentru că BNR îşi doreşte să îl menţină în intervalul 4-4.2 lei/euro pentru a menţine competitivitatea exporturilor. „Noul acord de tip preventiv cu FMI ar putea crea o perspectivă pozitivă pentru leu pe termen scurt şi considerăm că interva­lul 4-4,2 lei/euro este mai realist în contextul internaţional actual, în care emoţiile variază uneori şi sentimentele investitorilor s-ar putea schimba peste noapte”, potrivit raportului.

Analiştii BCR consideră că banca centrală va continua regimul de flotare controlată a cursului valutare pentru a preveni volatilitatea ridicată în perioada următoare, în timp ce evoluţiile monedei locale rămân în principal corelate cu modul în care reformele publice continuă să fie implementate în România şi, mai ales, cu percepţia investitorilor legată de progresul programului de cons­o­lidare fiscală.

O altă problemă pe care analiştii BCR au adus-o în atenţia opiniei pu­blice este legată de creşterea Euribor, care ar putea conduce la creşterea ratelor la creditele în euro. „Cred că vom vedea un nivel al Euribor mai mare cu cel puţin 0,25 puncte procentuale faţă de nivelul actual”, a de­clarat economistul-şef al BCR, Lu­cian Anghel. Acesta a mai precizat că, în opinia sa, vom asista la un nou episod de mărire a dobânzii-cheie de către Banca Centrală Europeană. Însă, nu numai ratele la euro vor creşte, ci şi cele în lei. Anghel a mai spus că nici dobânzile în lei nu pot să scadă din cauza inflaţiei. „Nu poţi să ai dobânzi mici şi inflaţie mare. Dacă inflaţia va creşte şi BNR va majora dobânda-cheie, acest lucru se va vedea în nivelul Robor imediat”, a mai spus Anghel.

Există şi veşti foarte bune care vin de la analiştii BCR. Aceştia au revizuit în urcare estimarea de creştere economică din acest an, de la 1,2% la 2%, dar nu exclud şi posibilitatea unei reveniri economice mai rapide.

„Economia României ar putea să avanseze cu circa 2%, dar nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide în condiţiile în care investiţiile străine directe vor susţine mai bine procesul investiţional, iar Guvernul va demara unele proiecte de investiţii în infrastructură”, a declarat Lucian Anghel.

BCR estimează că investiţiile străine directe vor creşte de la 2,6 miliarde de euro anul trecut la 4 mi­liarde de euro în 2011.

„Industriile auto, de calculatoare şi produse electronice şi optice, echipamentele electrice, maşinile, utilajele şi echipamentele, precum şi industria metalurgică au fost principalele ramuri care au susţinut creşterea exporturilor în 2010. Deşi exporturile au depăşit în medie cu circa 10% valoarea din perioada dinainte de criză, cu toate acestea, nivelul exporturilor pe cap de locuitor în România rămâne de departe cel mai scăzut comparativ ţările din Europa Centrală şi de Est membre UE”, a menţionat Anghel.

×
Subiecte în articol: economia