x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţie cu final aşteptat pentru paza metroului

Licitaţie cu final aşteptat pentru paza metroului

de Cristian Anton    |    17 Iun 2019   •   12:03
Licitaţie cu final aşteptat pentru paza metroului
Sursa foto: Victor Stroe

Metroul va fi păzit în următorii patru ani de o asociere de firme condusă de Senzor Guard Security SRL, care va încasa pentru serviciile sale peste 175 de milioane de lei. Numele câştigătoarei era cunoscut încă de acum doi, anunţul final al Metrorex nefăcând decât să confirme suspiciunile care planau asupra acestei licitaţii. Despre Senzor Guard Security SRL se ştie că ar fi controlată, din umbră, de Lucian Mursez, patronul celebrei Scorseze Security condamnat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de opt milioane de euro. Un alt aspect ciudat în acest caz este dispariţia din peisaj a Jandarmeriei, pentru care Parlamentul a modificat în noiembrie 2018 legea de înfiinţare tocmai pentru a putea asigura paza Metroului.  

 

Metrorex a semnat pe 28 mai 2019 acordul cadru valabil 48 de luni pentru „servicii de pază, monitorizare, intervenţie şi transport valori prin societăţi specializate pentru staţiile, trenurile, depourile şi obiectivele din reţeaua metroului”. În licitaţia iniţiată pe 23 august 2018 s-au înscris 14 firme de pază, grupate în cinci asocieri.

175.241.068 lei, fără TVA, este valoarea finală a contractului

Câştigătoare a fost desemnată asocierea condusă de Senzor Guard Security SRL (reprezentată de Andrei Florian Bărburaş) şi din care mai fac parte Ares Guard SRL (reprezentant Dragoş Gabriel Georgescu), Akyle Security SRL (reprezentant Ionel Marian Mândroc) şi Centistar Proxim SRL (reprezentant Constantin Ilinca). Potrivit caietului de sarcini, acordul cadru presupune prestarea a 12.152.640 de ore de pază în cei patru ani şi un număr de 87 de agenţi, care să deservească 53 de staţii, patru depouri şi trenurile Metrorex. Valoarea totală a acordului este de peste 45.000.000 de euro, cu TVA inclus.  

Patronul din umbră, condamnat

Senzor Guard Security SRL a raportat pentru anul 2017 afaceri de 22,6 milioane de lei şi un profit net de doar 240.000 lei, cu 900 de angajaţi şi datorii de 4,1 milioane lei. Numele firmei era dat ca şi câştigător al mega-contractului pentru paza metroului încă din aprilie 2017, când a fost organizată o primă licitaţie în acest sens, contestată însă de şapte ori până a fost anulată, în martie 2018. Informaţiile vehiculate se bazau pe colaborarea care dura de un deceniu (2005- 2015) între anumite persoane din conducerea Metrorex şi firma de pază Scorseze, patronată de Lucian Mursez, cel care ar controla, în realitate, şi Senzor Guard Security SRL. În mai 2018, Mursez a fost condamnat într-o primă instanţă de Tribunalul Neamţ la şase ani de închisoare pentru evaziune fiscală, într-un dosar cu un prejudiciu adus bugetului de stat de circa opt milioane de euro.

Dispariţia Jandarmeriei

Dincolo de controversele unei licitaţii cu un câştigător ştiut dinainte stă însă şi un aspect de-a dreptul straniu. Pe 21 noiembrie 2018, Metrorex arăta într-un comunicat următoarele: „Camera Deputaţilor a promulgat modificarea Legii de Înfiinţare a Jandarmeriei Române pentru asigurarea serviciilor de pază şi protecţie la Metrorex SA. În termen de 30 de zile se va aproba prin Hotărâre de Guvern modul în care se va implementa prevederea legislativă menţionată. Hotărârea de Guvern va reglementa asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor aparţinând Metrorex SA, cu efective de jandarmi”. Între timp, subiectul a dispărut cu desăvârşire, la metrou nu se vede picior de jandarm, Metrorex a continuat licitaţia, iar în final a oferit 45 de milioane de euro cui trebuia.


 

×
Subiecte în articol: metrorex