Parteneriatele între Guvern şi investitorii străini, precum şi între Guvern şi bănci pot determina diminuarea efectelor crizei asupra populaţiei, potrivit declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu.
Pentru a diminua la maximum efectele crizei economice, Băsescu a cerut recent băncilor din România să facă un parteneriat cu Guvernul, la care acestea au răspuns pozitiv, "dar încă nu se întâmplă mare lucru". De asemenea, preşedintele a solicitat ieri, în cadrul conferinţei investitorilor străini în România, un parteneriat cu Guvernul legat de posibilitatea creşterii şomajului. "În mod categoric, vom avea creşteri de şomaj, dar, probabil, aşa cum am cerut băncilor la un moment dat un parteneriat cu Guvernul - la care vă mărturisesc că au spus da, dar încă nu se întâmplă mare lucru, probabil va mai trebui să avem o întâlnire în perioada următoare -, la fel vă cer şi dumneavoastră un parteneriat, în a încerca să diminuăm la maxim efectele crizei asupra oamenilor, pentru a nu ajunge în criză socială", a spus Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la începutul lunii martie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi reprezentanţii celor mai importante 12 bănci. Şeful statului a precizat că a luat notă de problemele de legislaţie cu care se confruntă domeniul bancar şi va ţine cont de acestea la promulgarea acestor legi care vin din Parlament.
CONSTRUCŢII
Preşedintele Traian Băsescu este surprins de dorinţa firmelor europene de construcţii de a lucra la noi în ţară, din moment ce acestea înregistrează pierderi, măsură ce duce la neplata impozitului. "Curiozitatea este, privind la 2007, şi nu voi da nume, dar, dacă sunt cumva aici reprezentanţii acestor firme de construcţii, e bine să ia notă de ce spun: pe 2007 aproape toate au înregistrat pierderi lucrând în România şi, atunci, vine întrebarea firească: dragi mari companii de construcţii europene, dacă tot înregistraţi pierderi în România, deci nu plătiţi impozit pe profit, de ce veniţi aici?", a spus Băsescu. Oficialul a menţionat că, date fiind criteriile impuse de normele europene, firmele româneşti nu pot avea acces direct la licitaţiile, pentru că nu au experienţa cerută în construcţii de autostrăzi sau în reabilitări.
Citește pe Antena3.ro