x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mercurial de Pasti

Mercurial de Pasti

09 Apr 2004   •   00:00

O masa decenta de Pasti costa in acest an pe putin 3.000.000 de lei, arata un raid prin pietele si magazinele bucurestene. Insa, dupa un post lung, romanii abia asteapta sa-si vada masa incarcata de bunatati.

Traditia spune ca, dupa Slujba de Inviere, masa de Pasti trebuie sa fie plina cu bunatati: friptura de miel, vin, cozonac, pasca. Cum toate acestea costa bani frumosi, oamenii au facut economii ori s-au imprumutat ca sa cinsteasca cum se cuvine si in acest an Sfintele Pasti. Altii au mizat pe primele pe care unele societati comerciale le dau an de an angajatilor de sarbatori. Indiferent de unde vin banii, un calcul simplu arata ca pentru cele trei zile da Pasti, o familie formata din patru membri cheltuieste minimum 3.000.000 de lei. Bineinteles, cei cu dare de mana bat spre 10 milioane de lei, insa produsele pe care le cumpara sunt mult mai rafinate.

Carnea, un milion de lei

In pietele bucurestene, un kilogram de miel se comercializeaza cu 130.000-150.000 de lei, iar in supermarketuri pretul se ridica pana la 170.000-175.000 lei. Dar nimeni nu vinde cateva kilograme, ci un sfert sau o jumatate de miel. Asta inseamna 4-5 kilograme, care costa intre 560.000-800.000 de lei. „Oamenii vor o jumatate de miel deoarece nu au bani. Unii cer chiar un sfert, dar cum sa vinzi un sfert de miel?", se intreaba iritat Cristian Neagu, comerciant de miei in Piata Obor.

Supermarketurile au preturi ceva mai mari, insa au gasit si solutia: sa vanda miei la sfert, insa la un pret ceva mai mare, respectiv 235.000 kilogramul. La hypermarket, un pachet care contine sfertul din fata al unui miel, sfert care cantareste 1,8 kilogarame, costa 426.369 de lei. Cine opteaza pentru o cantitate atat de mica de carne de miel trebuie sa mai cumpere si ceva porc, vita sau carne de pasare. Asa ca oricum ar calcula si oricat ar umbla, romanii nu scapa fara sa scoata din portofel minimum un milion de lei pentru carne.

Aperitivul bate spre milion

Traditionalele oua rosii sau incondeiate sunt si in acest an accesibile ca pret. Indiferent de unde sunt cumparate, 30 de oua nu costa mai mult de 105.000 lei. Insa oamenii nu se inghesuie sa ia cantitati mari. „Vindem putin. Daca dam 30-40 de cartoane pe zi e mare lucru", se plang comerciantii din piete. Desi traditionalul cos cu oua rosii este principala atractie a aperitivului, romanii cumpara si alte bunatati. Branzeturile, cascavalurile, mezelurile, drobul, maslinele si verdeturile dau gust si culoare meselor festive, asa ca sunt nelipsite ca preferinte pentru masa de Pasti. Rosiile, castravetii, ceapa verde si ridichile se ridica si ele la 150.000-200.000 de lei, iar restul aperitivului bate spre 700.000-800.000 de lei.

Bautura, pe putin 500.000 de lei

Voia buna si aperitivele nu merg fara o tarie. Nici friptura de miel nu aluneca fara un vin de calitate. Piata de vinuri abunda in tot felul de soiuri si calitati, insa oamenii cumpara dupa buget. O sticla de tarie - votca, brandy sau vermut - costa intre 50.000 si 150.000 de lei, dar o sticla de whisky ajunge si la un milion de lei. Si vinurile pleaca de la 48.000-84.000 de lei o sticla din plastic de 2 litri si ajung pana la 60.000-142.000 de lei, o sticla de 750 de mililitri. Supermarketurile si producatorii au pregatit si oferte. Spre exemplu, un pachet de Murfatlar care contine trei sticle de vin plus una gratuita costa 189.000 de lei. In mod traditional, vinul se bea cu apa minerala. Asa ca de Pasti oamenii isi cumpara si trei-patru sticle de apa. Pe de alta parte, parintii nu-si uita copiii carora le iau cateva sticle de sucuri. Una peste alta, pe bautura se cheltuiesc minimum 500.000 de lei, insa cei cu dare de mana sau care vor sa fie cu chef pot da peste 1,5 milioane de lei, pentru a se simti bine.

Desertul si ornamentele, alte 500.000 de lei

De pe masa de Pasti nu pot lipsi cozonacul, pasca si fructele. Si nici lumanarea decorativa care aduce bucuria Invierii in familie si in suflete. Fara fineturi, aceste nimicuri costa aproape o jumatate de milion.


Ce buget aveti disponibil pentru masa de Pasti?

Reporterii Jurnalului National s-au plimbat printre oamenii din piete si supermarketuri si au luat pulsul cumparaturilor. La intrebarea cati bani v-ati propus sa cheltuiti pentru masa de Pasti, multi s-au eschivat, insa au existat si curajosi care au spus adevarul.

Silviu Stefanache: „Am cheltuit pana acum 4-5 milioane de lei"

„Desi castig 6 milioane de lei pe luna, am cheltuit pana acum 4-5 milioane de lei. Am profitat de ocazie ca am luat o prima de 1,2 milioane de lei si am zis sa facem un Pasti cu de toate pe masa. Insa ca sa ne ajunga banii si pentru medicamente am facut un imprumut de 7 milioane de lei."

Alexandra Dinu: „Totul e foarte scump"

„Carnea de miel e foarte scumpa si nu vom cumpara in acest an. O sa luam pui poate si vita, cateva verdeturi si vom sarbatori mai modest Pastile. O sa rosim si oua, luam si cozonaci, ca nu se merita sa dam atatia bani pe miel."

Vasile Buga: „Produsele de baza le avem de la tara"

„Noi cheltuim in jur de 7 milioane de lei, insa mai mult pe dulciuri, sucuri, bautura, cadouri pentru copii si lumanari festive. In rest, alimentele de baza le avem de la tara: mielul, ouale, branza, puiul… Pe astea nu mai dam banii ca le avem."

Vladimira Jipcovici: „Patru milioane pentru opt persoane"

„Am cumparat carne de vita, branzeturi, drob de pasare, cozonaci, oua pentru vopsit... La pasca ne mai gandim, ca e cam scumpa. Cu bautura cu tot am cheltuit cam 4 milioane pentru opt persoane. Insa cadourile in acest an vor fi mai mult simbolice."

×
Subiecte în articol: economic milioane costă pasti miel