x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Metalurgiştii de la ArcelorMittal Roman sunt în grevă pentru a doua zi consecutiv

Metalurgiştii de la ArcelorMittal Roman sunt în grevă pentru a doua zi consecutiv

13 Apr 2010   •   00:00

Muncitorii de la ArcelorMittal Tubular products Roman au refuzat şi astăzi să intre la lucru după ce ieri au declanşat un protest spontan din cauza externalizărilor de servicii către firme ale directorilor.
Siderurgiştii au chemat liderii Federaţiei Metarom, în frunte cu Mircea Scântei pentru a negocia cu conducerea unităţii cererea de creştere a salariilor.

"Am negociat şi luni până noaptea târziu şi marţi aproape toată ziua. În toată această perioadă muncitorii au continuat protestele, iar noi am încercat să găsim soluţii cu cei din conducerea unităţii pentru creşterea salariilor", a declarat Scântei, citat de Mediafax. Metarom sprijină angajaţii combinatului.

Protestele au început ieri, când metalurgiştii s-au adunat în faţa pavilionului central al societăţii. Sindicaliştii dau vina pentru întreaga situaţie a unităţii pe patronatul indian, care în şase ani de la privatizare nu a investit nimic în retehnologizarea capacităţilor de producţie, muncitorii lucrând cu salariul minim pe economie, în timp ce salariile personalului TESA ajung, la sume foarte mari.

"FIRME-CĂPUŞĂ ALE DIRECTORILOR"
Muncitorii mai acuză că Mittal a făcut mai multe externalizări de servicii care au ajuns la firme ale directorilor de la ArcelorMittal Roman. Luni, salariaţii au declanşat un conflict de muncă spontan, nemulţumiţi că, la unitatea de producţie, au fost recrutaţi muncitori prin firma Maeldo AMC SRL care să opereze Laminorul de 6 ţoli, ce urmează să fie redeschis. Aceasta ar aparţine unuia din directorii societăţii, în condiţiile în care în 2009 câteva sute de angajaţi ai combinatului au fost trimişi acasă anul trecut prin listele de plecări voluntare.

Ei spun că cei care sunt angajaţi la combinat au salarii mai mici decât cei care lucrează la firmele cărora li s-a externalizat activităţe. Anul trecut, câteva sute de angajaţi au părăsit de la Roman pe baza programelor de plecări voluntare. Acum mai lucrează la combinat 1.200 de oameni. În rapoartele trimise Bursei de Valori Bucureşti, producătorul de ţevi din oţel ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO), estimează că va avea în acest an pierderi de 36 de milioane de lei, faţă de cele 206 milioane de lei pierdute în 2009.

Indienii de la ArcelorMittal controlează 69,76% din acţiuni în timp ce SIF Moldova are o participaţie de 14,08%.

×
Subiecte în articol: economic