x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Finanţelor Cîţu ne-a îndatorat cu 3 milioane euro/pe oră, premierul Cîţu, doar cu 1,7 milioane euro

Ministrul Finanţelor Cîţu ne-a îndatorat cu 3 milioane euro/pe oră, premierul Cîţu, doar cu 1,7 milioane euro

de Adrian Stoica    |    01 Mar 2021   •   07:48
Ministrul Finanţelor Cîţu ne-a îndatorat cu 3 milioane euro/pe oră, premierul Cîţu, doar cu 1,7 milioane euro

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. Cu împrumuturi de 8,3 miliarde de lei făcute în ianuarie şi de 5,2 miliarde de lei în februarie (împrumuturi programate - n.red.), Guvernul Cîţu va mai adăuga la datoria României 17,9 miliarde de lei. Raportată la valoare împrumutată de Guvernul Orban în perioada similară a anului trecut, aceasta poate fi considerată o adevărată performanţă, suma fiind de aproape două ori mai mică.

 

Dacă este să ţinem cont de ce s-a întâmplat în luna ianuarie, când Guvernul Cîţu şi-a programat împrumuturi de 5,12 miliarde de lei, dar până în final s-a împrumutat cu 8,3 miliarde de lei, este posibil ca şi în lunile februarie şi martie să asistăm la depăşirea plafonului. O analiză a datelor disponibile în acest moment ne arată că premierul Cîţu, ar urma să atragă pentru acoperirea deficitului bugetar și a datoriilor din anii trecuți care ajung la scadență suma de 17,9 miliarde de lei, ceea ce ar însemna circa 199 de milioane de lei pe zi. Raportat la un curs mediu de schimb de 4,87 lei/euro, descoperim că datoria ţării creşte cu aproximativ 41 de milioane de euro pe zi. Amatorii de statistici ar putea merge şi mai departe şi ar constata că viteza cu care România se împrumută atinge 1,7 milioane de euro pe oră.

 

În anul 2020, Guvernul Orban ne-a îndatorat cu 163,8 miliarde de lei (33,6 miliarde de euro), un record pentru România în materie de împrumuturi. De exemplu în 2019, statul s-a împrumutat cu  91 miliarde de lei.

 

 

20 de miliarde de euro a împrumutat România în 2010, în plină criză financiară, de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, ceea ce a generat un mare scandal în societate, considerându-se că suma este mult prea mare pentru a fi suportată

 

Cum arată statistica în 2020

În perioada similară a anului trecut, Guvernul Orban care îl avea ca ministru de Finanţe pe actualul premier, împrumuta ţara cu 33,96 miliarde de lei. Raportând la numărul de zile, viteza cu care Guvernul îndatorează ţara ajunge la circa 373 milioane de lei pe zi sau aproximativ 76 milioane de euro pe zi, valoare calculată la un curs mediu de 4,87 lei/euro. Per total, pentru a trage linie, în primul trimestru al anului trecut, România s-a împrumutat cu puţin peste 3 milioane de euro pe oră.

×
Subiecte în articol: florin citu