Guvernul ia în calcul renunţarea la impozitul minim dacă din toamnă economia va da semne de revigorare.
Impozitul minim este o măsură temporară şi ar putea fi eliminat în toamnă, a declarat ieri ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă. "În toamnă, în funcţie de rezultatele economice, am putea anula acest impozit minim şi să găsim o altă soluţie pentru a nu pune în pericol microîntreprinderile sau start-up-urile", a afirmat Niţă.
El a mai precizat că, dacă va fi creştere economică şi sistemul de creditare va porni, lucrurile se vor aşeza din punct de vedere fiscal, şi atunci fiscalitatea ar trebui să se aşeze pe alte repere. "Una dintre propunerile din toamnă ale ministerului va fi eliminarea impozitului minim sau găsirea altor modalităţi de impozitare.
Una dintre acestea ar putea fi ca firmele care au cifră de afaceri de până la 50.000 de euro să nu fie obligate să plătească impozitul minim", a spus Niţă.
RETRAGERI PE BANDĂ RULANTĂ
Declaraţia ministrului survine la o zi după ce Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a dat publicităţii situaţia privind numărul firmelor care solicită suspendare activităţii. Peste 14.000 de patroni s-au prezentat numai în luna aprilie la oficiile registrului comerţului din ţară pentru a-şi îngheţa activitatea.
Fenomenul este abia la început, zi de zi la oficiile comerţului sute de întreprinzători se îmbulzesc pentru a-şi suspenda activitatea şi a scăpa de impozitul forfetar. Guvernul a introdus de la 1 mai un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), pentru firmele cu venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru societăţile cu venituri de peste 129 de milioane de lei.
Citește pe Antena3.ro