x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negocieri cu betele in maini

Negocieri cu betele in maini

30 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
Tariceanu si delegatia FMI schiaza printre majorarile de preturi la energie si amanarea cresterii pensiilor, pe partia de la Poaiana Brasov.
VALI BLANARU

INTALNIRE. Seful delegatiei FMI, Emanuel van der Mensbrugghe, si premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa negocieri
Dupa modelul primei sedinte de guvern in blugi, de la finele anului trecut, premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat delegatia FMI la schi in Poiana Brasov. Initial, nu aveau de gand sa stea decat o zi, dar au ramas tot week-end-ul. Premierul Tariceanu a schimbat pentru cateva ore ofiterii SPP cu monitorii de schi. Alaturi de cativa membrii ai echipei de negociatori, primul-ministru a coborat de doua ori pe partiile din Masivul Postavarul. Cazarea reprezentantilor FMI s-a facut la unul dintre hotelurile vicepremierului George Copos, iar tensiunea negocierilor a fost inlocuita cu placerea schiatului. "Vin rar la schi, nu am timp. Am venit acum ca sa petrec doua zile. Profit ca este si echipa FMI cu care socializam", a declarat premierul Tariceanu, citat de Antena 1.

TRATATIVE. De astazi, membrii Guvernului si negociatorii FMI isi reiau treburile oficiale. Saptamana care s-a incheiat nu a fost tocmai pe placul Guvernului. Expertii FMI au solicitat Executivului sa amane pentru anul 2006 alocarea a jumatate din cheltuielile necesare pentru finalizarea acestui proces. Recalcularea pensiilor este una dintre promisiunile electorale ale Guvernului. Majorarea pensiilor presupune un efort bugetar de 1,2% din PIB, dar FMI doreste injumatatirea acesteia, ceea ce ar insemna degrevarea bugetului de stat de cheltuieli cuprinse intre 7.000 de miliarde lei si 8.000 de miliarde lei.

LA MUNTE. Tarciceanu (al doilea din stanga) si Mensbrugghe, la schi

DEFICITE. Expertii FMI doresc pentru acest an, o reducere a deficitului bugetar al Romaniei cu cel putin 0,5 puncte fata de 2004, cand s-a plasat la 1,1-1,2% din PIB, analizand chiar varianta unui deficit zero. Negocierile privind deficitul bugetar se axeaza atat pe capitolul de venituri, cat si pe cel de cheltuieli. In ceea ce priveste incasarile la buget, FMI solicita masuri care sa compenseze reducerea de 30.000 de miliarde estimata de expertii organismului international ca rezultat al relaxarii fiscale. Bugetul de stat pentru 2005, elaborat in toamna anului trecut, prevede un deficit consolidat de 1,5% din PIB. In acelasi timp, exepertii institutiei internationale doresc o limitare a deficitului de cont curent la cel mult nivelul din 2004. Datele preliminare arata ca deficitul contului curent al balantei de plati s-a plasat anul trecut sub pragul de 6% din PIB.

ACCIZE. Pretul benzinei ar putea urca, la mijlocul acestui an, spre 34.000 de lei/litru, in urma majorarii accizei peste nivelul asumat in calendarul de armonizare cu UE, pentru a raspunde solicitarii FMI de asigurare a veniturilor bugetare. Guvernul va accepta, cel mai probabil, cererea Fondului Monetar International (FMI) de a majora, la mijlocul acestui an, peste nivelul programat, accizele la benzina, tutun si bauturi alcoolice, dupa ce a respins categoric orice modificare a TVA. Majorarea accizelor ar urma sa aduca venituri bugetare suplimentare echivalente cu 0,5%-1% din PIB. De la 1 iulie 2005 vor fi introduse accize pentru energie electri, gaze naturale si pacura. Taxele urmeaza sa atinga gradual, pana la data aderarii sau la expirarea perioadelor de tranzitie solicitate si obtinute, nivelurile minime ale accizelor prevazute de legislatia comunitara.

Cele mai mari diferente se regasesc la bauturile alcoolice, unde numai la 1 iulie sunt deja programate cresteri ale accizelor de 130 de euro/hectolitru de alcool pur.

Reprezentantii FMI au mai solicitat majorarea numarului de salariati care vor fi disponibilizati in industria miniera pana la 6.500 de persoane si cresterea tarifelor la electricitate, gaze naturale si energie termica.

OPTIMISM

"Romania va incheia cu FMI, la 8 februarie, un memorandum suplimentar de politici economice pentru acordul stand-by" - Adriean Videanu ministrul de stat pentru Coordonarea Activitatilor Economice
×
Subiecte în articol: economic