x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi restricţii pe piaţa ambalajelor de plastic

Noi restricţii pe piaţa ambalajelor de plastic

de Adrian Stoica    |    01 Mar 2021   •   07:25
Noi restricţii pe piaţa ambalajelor de plastic

Începând cu data de 3 iulie 2021, vor trebui introduse pe piaţă noi restricţii în ceea ce priveşte produsele din plastică, conform prevederilor Directivei UE  2019/904 („Directiva de plastic”) privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Deşi mai sunt doar patru luni până când statele membre trebuie să adopte legislația privind măsurile impuse pentru interzicerea sau restricţionarea comercializării produselor din plastic, Guvernul nu a inițiat încă un plan coerent în acest sens, nefiind publicat nici măcar un proiect de implementare prevăzute de Directivă atrage atenţia compania de consultanţă PwC într-o analiză. Având în vedere categoriile de produse pentru care Directiva introduce obligații, noile prevederi legale vor avea un impact semnificativ asupra multor industrii, printre acestea numărându-se industria băuturi carbogazoase sau care îmbuteliază apă de băut, care vor fi obligate fie să excludă anumite produse din portofoliu, fie să marcheze ambalajele acestora. De asemenea, operatorii din industria tutunului vor fi obligați să marcheze corespunzător produsele din tutun ce conțin plastic şi să suporte costul colectării și raportării datelor.

 

 

Dopurile şi capacele din plastic ale recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de maximum 3 litri să rămână ataşate de recipiente pe durata de utilizare a acestora, iar termenul de transpunere al acestei prevederii este data de 3 iulie 2024.

 

Ce va dispărea din 3 iulie 2021

Începând cu această dată, se va interzice comercializarea de produse specifice din plastic, respectiv tacâmurile și farfuriile de unică folosință, bețișoarele de urechi, paiele/bețele pentru agitat băuturi, bețe care se atașează baloanelor, produsele realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare și recipientele pentru fast-food/băuturi din polistiren expandat. De asemenea, până în 2026, statele au obligația să adopte măsuri pentru a diminua consumul anumitor tipuri de bunuri din plastic de unică folosință, pentru care nu există nicio alternativă, cum ar fi căni de băut, inclusiv huse și capace, și recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat. În ceea ce priveşte PET-urile, statele membre trebuie să se asigure că acestea vor conţine plastic reciclat în proporţie de cel puţin 25%, începând cu 2025, respectiv cel puţin 30%, începând cu 2030.

×