Hotelurile, vilele, restaurantele, terasele, cazinourile, stadioanele, mall-urile, dar si avioanele, taxiurile sau tramvaiele trebuie sa plateasca taxe pentru muzica ambientala pe care o difuzeaza.
Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) a decis, printr-o metodologie publicata recent in Monitorul Oficial, sa taxeze muzica ambientala difuzata in spatii publice. Initial, cererea a fost formulata de organismul de gestiune colectiva Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturile de Autor, iar ORDA a dat curs acestei solicitari. Negocierile pentru stabilirea taxelor au durat mai mult de un an.
Cele mai mari taxe vor fi platite de mall-uri cu o suprafata de peste 6.000 mp, care vor achita sume care pot depasi 1.800 de lei/luna. Hotararea ORDA prevede o taxa de 1.800 de lei pe luna la care se adauga 200 de lei pentru fiecare transa de pana la 1.000 mp ce depaseste suprafata de baza de 6.000 mp.
Si cazinourile sunt in topul contribuabililor. Acestea vor achita 1.000 de lei pe luna daca au o suprafata de pana la 200 mp si de 1.700 de lei pe luna daca depasesc peste 200 mp.
De remuneratiile pentru muzica ambientala nu vor scapa nici organizatorii de targuri si expozitii in spatii acoperite, de peste 4.500 mp. Acestia trebuie sa plateasca o taxa de 1.500 de lei pe luna, la care se adauga 500 de lei pentru fiecare transa de pana la 1.000 mp suplimentara.
Taxele in cazul restaurantelor, barurilor si fast-food-urilor din comune si sate sunt mai mici. De exemplu, un restaurant cu o suprafata de 301-400 mp trebuie sa plateasca o taxa de 250 de lei/luna. Patronii de sali de nunti, petreceri, baluri in orase si in statiuni turistice trebuie sa plateasca o taxa de 300 de lei/eveniment pentru muzica ambientala difuzata.
Nici patronii de hoteluri, pensiuni si vile nu au fost uitati. Acestia vor fi taxati in functie de stelele sau de margaretele pe care le are unitatea turistica. Concret, hotelurile de cinci stele trebuie sa plateasca 5 lei/camera/luna pentru muzica ambientala pe care o difuzeaza, in timp ce hotelurile de patru stele trebuie sa plateasca 4 lei/camera/luna.
Pe de alta parte, pentru muzica ambientala din autobuze, troleibuze si tramvaie este perceputa o taxa de 25 de lei/luna/mijloc de transport. In cazul microbuzelor, taxa este de 30 de lei/luna/mijloc de transport, iar in cazul taxiurilor – 15 lei/luna/masina.
In cazul aeronavelor de orice tip, taxa pentru muzica ambientala se ridica la 200 de lei/luna/aeronava. O taxa similara este aplicata si aeroporturilor cu trafic international din Romania, care trebuie sa plateasca 200 de lei/luna/spatiu de asteptare. In schimb, aeroporturile cu trafic intern trebuie sa plateasca 100 de lei/luna/spatiu de asteptare. Taxa pentru garile care difuzeaza muzica ambientala este de 60 de lei/luna, iar pentru autogari – 50 de lei si statii de metrou, tramvai si troleibuz – 20 de lei.
Muzeele trebuie sa plateasca la randul lor o taxa lunara de 50 de lei pentru muzica ambientala, in timp ce birourile sau centrele administrative – 25 de lei/luna, iar centrele sau cabinetele medicale – 50 de lei/luna.