x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mugur Isărescu şi Florin Georgescu au primit aviz pentru noi mandate la BNR

Mugur Isărescu şi Florin Georgescu au primit aviz pentru noi mandate la BNR

16 Iun 2014   •   13:41
Mugur Isărescu şi Florin Georgescu au primit aviz pentru noi mandate la BNR
UPDATE: Mugur Isărescu a primit aviz favorabil pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat, iar Florin Georgescu a primit avizul pentru postul de prim-viceguvernator.
Ambii au fost votaţi în unanimitate.
Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea au primit şi ei aviz favorabil pentru posturile de viceguvernatori ai BNR. Bogdan Olteanu a fost votat în unanimitate, iar Liviu Voinea a obţinut 30 de voturi pentru, trei împotrivă şi patru abţineri. Cristian Popa, actualul viceguvernator, nu a reuşit să-şi prelungească mandatul după ce a obţinut doar şase voturi pentru şi 24 împotrivă şi patru abţineri.
Gheorghe Gherghina a obţinut 36 de voturi pentru, Virgil Stoenescu - 35 de voturi, Daniel Dăianu - 34, Agnes Nagy - 33, iar Dinu Marin - 28.
Consiliul de Administraţie al BNR este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlamentul României, pe o perioadă de 5 ani. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României. Mandatul actualului CA al BNR expiră în data de 10 octombrie 2014.


Nominalizările PSD pentru BNR: Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Liviu Voinea - viceguvernator, Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina membri în CA


Florin Georgescu va fi susţinut de PSD pentru un mandat de prim-viceguvernator al BNR iar Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, va candida pentru  un post de viceguvernator, a anunţat ieri preşedintele PSD, premierul Victor Ponta. Vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, şi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina vor fi susţinuţi de PSD pentru funcţiile de membri în boardul BNR, a mai spus Ponta.  

Liviu Voinea, nu şi-a dat demisia din funcţie pentru a merge viceguvernator la BNR şi nici nu va face acest lucru până când nu se va discuta despre succesorul acestuia, a declarat ieri premierul Victor Ponta, citat de Agrepres.
"Nu şi-a dat nicio demisie şi nici nu-şi va da demisia până când nu vom avea o discuţie legată de cine vine după, cum se preiau lucrurile. (...) Da, a fost propus viceguvernator al BNR, un lucru pe care şi l-a dorit de foarte mult timp. (...) În primul rând e votul din Parlament şi după aceea o să discutăm cum facem tranziţia. (...) Trebuie să găsesc un alt ministru al Bugetului. Auzisem un zvon că o să preiau eu acel minister. Nu. Nu! La Buget trebuie să fie cineva stabil şi cu nişte cunoştinţe speciale pentru că nu te joci cu bugetul ţării", a precizat prim-ministrul.
Ponta a explicat că Liviu Voinea şi-a dorit foarte mult să meargă la BNR, adăugând că, personal, nu se poate opune acestui deziderat al ministrului de a atinge un "vârf profesional pentru orice finanţist".
"Domnia sa ( Liviu Voinea-n.r.) a avut o relaţie tot timpul specială şi cu guvernatorul Isărescu, şi cu prim-vicele, cu dl Georgescu. Ei sunt oamenii cu care m-am sfătuit întotdeauna pe tot ce ţine de politici economice şi fiscal-bugetare. E un mandat de cinci ani într-o echipă extraordinară şi eu nu pot să-i spun lui Liviu Voinea: <>. El a muncit foarte mult în această perioadă, a fost secretar de stat, a fost ministru al Bugetului. Nu pot să-i spun: <> ... Înseamnă totuşi un vârf profesional pentru orice finanţist", a spus premierul.


×