x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oli Rehn: Irlanda, CE, BCE şi FMI discută despre gravele probleme ale băncilor irlandeze

Oli Rehn: Irlanda, CE, BCE şi FMI discută despre gravele probleme ale băncilor irlandeze

16 Noi 2010   •   19:36

“Comisia lucrează împreună cu BCE şi FMI şi, bineînţeles, cu autorităţile irlandeze în vederea rezolvării gravelor probleme ale sectorului bancar irlandez”, a afirmat Rehn la sosirea la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro (Eurogroup) de la Bruxelles. El a adăugat că se aşteaptă la susţinerea proiectului de Eurogroup.

 Situaţia băncilor irlandeze şi amploarea deficitului public provoacă temeri tot mai mari pe pieţele financiare, unde dobânzile obligaţiunilor Irlandei au atins un nivel-record şi pot provoca un efect de contagiune.

Spre deosebire de situaţia Greciei, Rehn a lăsat să se înţeleagă că în cazul Irlandei nu este avut în vedere un ajutor bugetar. “Datoria suverană a Irlandei este bine finanţată până la jumătatea anului viitor”, a spus el. Rehn a arătat că adevăratele probleme sunt legate de sectorul bancar irlandez, care sunt interconectate cu problemele bugetare. “Nu putem separa complet cele două probleme şi, din acest motiv, discutăm despre situaţia generală a economiei irlandeze şi ne concentrăm pe sectorul bancar şi sistemul financiar”, a explicat el.

 Comisarul a respins totodată aprecierile alarmiste referitoare la viitorul zonei euro.

“Nu este o problemă de supravieţuire a euro, ci o problemă gravă a sectorului bancar irlandez”, a spus Rehn.

 Preşedinţia belgiană a UE a subliniat la rândul ei dificultăţile specifice ale sectorului bancar din Irlanda. “Am înţeles preocupările referitoare la această situaţie. Vom asculta comentariile tuturor părţilor, irlandezi, portughezi sau greci, şi vom vedea dacă va fi necesar să organizăm ceva”, a declarat ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders.

El a arătat că pentru a debloca un ajutor european este necesară o cerere oficială din partea statului implicat, ceea ce nu s-a întâmplat încă în cazul Irlandei.
×