x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oltchim şi Petrom, aproape să bată palma pentru tranzacţionarea Aprechim

Oltchim şi Petrom, aproape să bată palma pentru tranzacţionarea Aprechim

16 Dec 2009   •   00:00

Conducerea combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) a anunţat ca este în tratative avansate cu Petrom pentru preluarea activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, pentru realizarea tranzacţiei fiind necesară aprobarea Consiliul de Supraveghere al Petrom.



"Referitor la ştirea publicată de agenţia MEDIAFAX, cu titlul «Tranzacţia prin care Oltchim preia petrochimia de la Arpechim va fi anunţată în următoarele zile», conducerea societăţii precizează că este în tratative avansate cu Petrom pentru preluarea activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti. Contractul de preluare se va semna după aprobarea tranzacţiei în Consiliul de Supraveghere al Petrom", se arată într-un comunicat al Oltchim transmis  Bursei de Valori Bucureşti.


Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, tranzacţia prin care combinatul chimic Oltchim va prelua activităţile de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, deţinută de compania Petrom (SNP), va fi anunţată în următoarele zile. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a spus că acordul va fi încheiat în zilele următoare, menţionând însă că au apărut o serie de elemente noi, care "trebuie soluţionate". Directorul general al Oltchim şi reprezentanţii Petrom nu au dorit să comenteze.

Pentru derularea acestei achiziţii Guvernul a aprobat în vara acestui an acordarea unei garaţii de stat pentru Oltchim în valoare de 49,6 milioane de euro. Discuţiile pentru preluarea Arpechim au început în 2007.

Garanţia ar urma să fie emisă de EximBank, pentru a acoperi 80% dintr-un credit comercial de 62 milioane de euro prin care Oltchim va achiziţiona de la Petrom activităţile de petrochimie ale rafinăriei Arpechim Piteşti, furnizorul de materii prime al combinatului.

Comisia Europeană a iniţiat în luna noiembrie o investigaţie aprofundată privind garanţia de stat, întrucât are îndoieli că măsura este justificată şi vrea să verifice dacă Oltchim se afla în dificultate înainte de începerea crizei economice. Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,79% din capital.

Pierderile Oltchim au crescut în primele nouă luni, comparativ cu intervalul similar din 2008, de peste şase ori, la 172,5 milioane lei (40,8 milioane euro), iar cifra de afaceri a scăzut de două ori, la 792,1 milioane lei (187,3 milioane euro). Acţiunile Oltchim au închis şedinţa de marţi a BVB la preţul de 0,253 pe titlu, în creştere cu 15%. La această cotaţie, combinatul chimic are o capitalizare de 75,4 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: economic