x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PĂNĂ ÎN 2010/Imobiliarele, în agonie

PĂNĂ ÎN 2010/Imobiliarele, în agonie

de Sînziana Stancu    |    17 Dec 2008   •   00:00

Preţurile foarte mari şi prudenţa excesivă a bancherilor de a mai acorda împrumuturi clienţilor lor au făcut ca piaţa imobiliară să regreseze rapid, situaţia deteriorându-se dramatic după declanşarea crizei financiare.



Criza imobiliară din Statele Unite s-a răspândit în întreaga lume, ducând la blocarea pieţelor
Foto: Brian Snyder/Reuters

Vestea şi mai rea este aceea că tendinţa aceasta va continua cel puţin doi ani, potrivit analizelor făcute de experţii imobiliarelor, citaţi de presa franceză. Avântul imobiliar, care s-a produs după cel al internetului, s-a potolit brusc, mai întâi în Statele Unite, încă din vara anului 2007, când gospodăriile americane mai fragile au început să aibă probleme cu plata ratelor la bancă, pentru locuinţele pentru care făcuseră împrumuturi ipotecare.

DEZAMĂGIRE
Astfel, a venit primul val de case ce le-au fost luate înapoi datornicilor, pe care instituţiile financiare de credite le-au vândut apoi în "pachete" investitorilor imobiliari cu dare de mână, dar şi dornici să scoată profituri grase din revânzarea acestora. Dar, spre dezamăgirea lor, nu au reuşit să facă mare lucru. Din contră, au văzut că preţul achiziţiilor pe care le făcuseră scădea pe zi ce trece, iar dacă vindeau o făceau în pierdere. Investitorii imobiliari au reuşit să provoace panică şi suspiciune în finanţele mondiale. "Sistemul s-a răsturnal într-un fel foarte brutal", explică Philippe Waechter, director de cercetări economice la Natixis Asset Management, adăugând că "finanţarea produselor imobiliare a devenit mai tradiţională şi mai prudentă". Rezultatul a fost acela că potenţialii achizitori s-au văzut privaţi de credite, din cauza bancherilor care au devenit foarte sceptici în ceea ce priveşte posibilitatea beneficiarilor creditelor de a le achita, pe de-o parte, şi din cauza creşterii ratei şomajului. Toate acestea au dus la prăbuşirea preţurilor imobiliare în toată lumea. La ora actuală, sectorul construcţiilor, dar şi cel al vânzărilor de locuinţe se scufundă tot mai mult. Reculul cel mai violent s-a simţit acolo unde băncile au fost cele mai temerare în SUA, unde criza a dus la punerea sub tutelă financiară a două mari organisme de refinanţare ipotecară, Fannie Mae şi Freddie Mac, şi în Marea Britanie, unde preţurile caselor s-au prăbuşit cu până la 20%, iar tendinţa continuă.

ÎNCĂ AVANTAJATE
El a mai estimat că Europa de Est o duce încă bine din acest punct de vedere, dar nu va fi scutită nici ea de efectele cele mai neplăcute ale recesiunii. China şi Hong Kong o duc şi ele relativ bine, imobiliarele lor înregistrând o scădere între 0,1% şi 2,5% în ultimul trimestru. Ca să relanseze piaţa, Guvernul chinez a decis să scutească tranzacţiile imobiliare de taxe. În Spania, investitorii cad unul după altul, ca piesele de domino, iar în Franţa, chiar dacă preţurile nu se îndură să scadă prea mult (0,3%), s-a prăbuşit dramatic însă piaţa noilor construcţii, cu 44%, în ultimul trimestru, iar de la începutul lunii august şi până acum înfiinţarea unor şantiere a fost sistată.
Prăbuşirea pieţei imobiliare nu este încă la apogeu, "agonia" ei urmând să mai dureze cel puţin doi ani, potrivit estimărilor analiştilor. Declinul se va opri abia după ce activitatea economică se va relansa în toată lumea, au mai explicat specialiştii. În cel mai fericit caz, ei estimează că o creştere economică ar avea şanse să se producă pe la începutul anului 2010, iar relansarea propriu-zisă a sectorului imobiliar, cel mai târziu în 2012.


Scăderi de trilioane

Valoarea proprietăţilor imobiliare din SUA a scăzut în trimestrul al treilea din acest an faţă de cel anterior cu 2.810 miliarde de dolari, până la 56.500 de miliarde, potrivit unui raport al Fed şi citat de Bloomberg. Acesta este cel mai mare declin din 1952 încoace, an în care a început înregistrarea datelor. Deprecierea a fost declanşată o dată cu colapsul pieţei subprime. Conform unui document al Departamentului de Politici Economice şi Ştiinţifice al Parlamentului European, deţinut de Jurnalul Naţional, colapsul subprime a însemnat doar 300 de miliarde de dolari, o cincime din toată piaţa subprime. La această sumă se mai adaugă până la 2.300 de miliarde de dolari imposibilităţile de plată generate de posesorii de carduri de credit. Iar aceasta reprezintă doar 20% din totalul ipotecilor din SUA. Pentru deblocarea creditării imobiliare, Fed vrea să cumpere de 200 de miliarde de dolari împrumuturi ale consumatorilor şi micilor companii şi de 600 de miliarde de dolari instrumente financiare garantate imobiliar. Autorităţile americane au anunţat că analizează şi alte opţiuni pe lângă scăderea ratei dobânzii. Actualul nivel al acesteia este de 1%, iar analiştii estimează reducerea la 0,5%. Potrivit Bloomberg, Fed vrea să inunde piaţa cu lichiditate şi sugerează că va trece la imprimarea de bani.
  • Daniel Ionaşcu

×
Subiecte în articol: economic