x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronii de restaurante vor să își reia activitatea de la 1 iulie. Discursul oficialilor, vag

Patronii de restaurante vor să își reia activitatea de la 1 iulie. Discursul oficialilor, vag

24 Iun 2020   •   16:57
Patronii de restaurante vor să își reia activitatea de la 1 iulie. Discursul oficialilor, vag
Sursa foto: pixabay.com

Patronii de restaurante vor să îşi reia activitatea de la 1 iulie. Deşi mai este doar o săptămână, răspunsul autorităţilor este vag, iar patronii aşteaptă. Pentru că pierderile sunt uriaşe, proprietarii aşteaptă un ghid de măsuri clare.

Radu a închis porţile restaurantului de mai bine de trei luni, iar pierderile sunt uriaşe. Ajutor din partea autorităţilor nu a primit. Singura lui speranţă stă în mâna statului și spune că îşi va putea acoperi gaura financiară abia anul viitor. La profit nici măcar nu se mai gândeşte.

Doar că nemulţumirile antreprenorilor se izbesc de un zid. Discursul oficialilor este vag, iar fiecare se organizează cum poate.

1 iulie ar trebui să vină cu un nou val de relaxare, al patrulea. Pe 15 mai, printre altele, s-a renunţat la declaraţia pe proprie răspundere la orice ieşire din casă. De la 1 iunie, s-au redeschis terasele şi plajele, iar declaraţia pe proprie răspundere a dispărut complet. Din data de 15 iunie s-au redeschis mall-urile, sălile de fitness, piscinele în aer liber şi grădiniţele.

Au rămas închise, cel puţin până în iulie, restaurantele, piscinele din interior, teatrele şi cinematografele. Toate aşteaptă redeschiderea. Creşterea numărului de cazuri de infectări cu noul COVID-19, din ultimele zile, ar putea să facă acest lucru imposibil.

Activităţile ce au fost din nou permise în primele etape au avut nevoie de norme de aplicare pentru a putea funcţiona. Ordinele de ministru au venit, în varianta fericită, cu 2 zile înainte de renunţarea propriu-zisă la restricţii.

Spre exemplu, normele pentru redeschiderea teraselor, a plajelor, a sălilor de fitness şi a pisicinelor în aer liber au fost publicate în Monitorul Oficial sâmbăta, cu nici 2 zile înainte de repornirea acestor afaceri.

Au fost şi activităţi care nu şi-au putut relua activitatea la termenul stabilit. Grădiniţele şi afterschool-urile au primit normele cu reguli abia în seara precedentă, astfel că deschiderea în sine a trebuit amânată, administratorii neştiind, concret, ce măsuri de protecţie trebuie să implementeze.

„Să deschidem odată, pentru că nu se mai poate. Nu ştim absolut nimic concret. Ba deschidem, ba nu deschidem, nimeni nu ştie”, s-a plâns Radu Dumitrescu, antreprenor.

Anunţul autorităţilor legat de noul val de relaxare este extrem de vag.

„Noi avem în plan să facem măsuri de relaxare la 1 iulie, dar o evoluţie nefavorabilă în această săptămână poate să ne dea ori nişte restricţii, ori să amânăm aceste relaxări”, a comunicat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că de abia spre finalul săptămânii poate avea un răspuns concret în legătură cu noul val de relaxare.

Este exact genul de atitudine care îi stresează pe antreprenori.

„De obicei ne spun în ultimele două-trei zile, în cel mai bun caz, dacă nu cu jumate de oră înainte. Măcar spuneţi-ne la ce să ne aşteptăm. Mai putem să supravieţuim, nu mai putem să supravieţuim. Ajutaţi-ne şi pe noi ca şi antreprenori, că noi îi ţinem pe oamenii ăştia, noi facem business-urile astea să funcţioneze, noi plătim taxele”, a solicitat Radu Dumitrescu.

Așadar, valul 4 de relaxare , de la 1 iulie, este sub semnul întrebării. Guvernul a promis redeschiderea restaurantelor. Pe listă sunt şi piscinele acoperite, teatrele, cinematografele.

Iată în ce au constat etapele precedente

Valul 1 de relaxare – 15 mai

Am scăpat de declaraţia pe proprie răspundere la ieşirea din casă.

Valul 2 de relaxare – 1 iunie

Am scăpat de tot de declaraţie.

S-au deschis terasele şi plajele.

Valul 3 de relaxare – 15 iunie

S-au redeschis mall-urile, piscinele în aer liber, grădiniţele, agenţiile loto şi bisericile.

(sursa: Mediafax)

×