Concurenţa pe piaţa produselor de economisire-creditare se va accentua in acest an, după intrarea pe piaţă a doi noi competitori, CEC şi BCR. Caştigaţi vor fi romanii care vor putea obţine credite anticipate sau intermediare.
Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) va transmite Băncii Naţionale a Romaniei noi norme de creditare peste circa o lună, in care propune eliminarea avansului la credite pentru anumiţi clienţi, a declarat Luminiţa Manolache, vicepreşedintele RBL. "Normele sunt incă in lucru. Vrem să le depunem la sfarşitul lunii mai sau la inceputul lunii iunie şi sperăm ca pană in iulie să fie aprobate", a spus Manolache. In plus, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe vrea să se implice in proiectul de reabilitare termică a clădirilor. "Purtăm discuţii cu autorităţile centrale şi locale să vedem cum putem fi implicaţi şi noi", a spus Ionuţ Costea, preşedintele băncii. El a precizat că valoarea programului este de circa cinci miliarde de euro la nivel naţional, iar proprietarii plătesc o treime din costurile de execuţie, diferenţa fiind asigurată in cote egale de autorităţile centrale şi locale. RBL intenţionează să-şi păstreze prima poziţie in această piaţă, in ciuda concurenţei puternice care va apărea din acest an. "Am lucrat la imbunătăţirea reţelei de distribuţie şi am renunţat la o parte din colaboratori, pentru a ne optimiza cheltuielile. Cota noastră de piaţă era anul trecut de peste 90%, iar pentru acest an vrem să ne păstrăm in jurul acestui nivel", a declarat Costea.
CONCURENŢĂ. Pe piaţă mai funcţionează şi HVB Banca pentru Locuinţe şi şi-au anunţat intenţia de a intra in acest an Banca Comercială Romană şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni. CEC vrea să fie acţionarul unic al noii bănci pentru locuinţe, a precizat preşedintele băncii, Eugen Rădulescu, care a menţionat că sumele necesare lansării băncii sunt prevăzute in bugetul de venituri şi cheltuieli din 2007, aprobat de acţionari. Credite. In ciuda acestei concurenţe, conducerea RBL speră să acorde in acest an credite in valoare de 50 de milioane de euro, după ce anul trecut a acordat primele credite pentru locuinţe in sistem de economisire-creditare. Pentru comparaţie, anul trecut, banca a acordat finanţări de 2 milioane de euro. In acelaşi timp, RBL işi propune creşterea volumului depozitelor atrase de la clienţi: de la 55 de milioane de euro la sfarşitul anului trecut la 75 de milioane de euro la finalul acestui an. De asemenea, numărul clienţilor ar putea ajunge la 170.000 in 2007, faţă de 100.000 la finalul anului trecut.
|
OPINIE "Faptul că numărul dosarelor aprobate creşte de la lună la lună arată că suntem la locul potrivit. Foarte incurajator pentru noi este faptul că avem clienţi care iau credite de la noi şi işi construiesc case, işi cumpără apartamente noi" Ionuţ Costea preşedintele RBL |
Citește pe Antena3.ro