x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile private, final de campanie

Pensiile private, final de campanie

de Catalin Pruteanu    |    04 Ian 2008   •   00:00
Pensiile private, final de campanie
Sursa foto: Karina Knapek/

Mai sunt doar două săptămăni pănă la incheierea procesului de aderare la fondurile de pensii private obligatorii. Datele centralizate pănă la sfărşitul lui 2007 arată că majoritatea romănilor a ales şi că numărul celor care vor fi distribuiţi aleatoriu este mic.

Mai sunt doar două săptămăni pănă la incheierea procesului de aderare la fondurile de pensii private obligatorii. Datele centralizate pănă la sfărşitul lui 2007 arată că majoritatea romănilor a ales şi că numărul celor care vor fi distribuiţi aleatoriu este mic.

Â

După trei luni şi jumătate de la lansarea campaniei pentru pensiile private obligatorii, aproape trei milioane de romăni au aderat la un fond privat de pensii. Datele publicate la sfărşitul anului trecut arată că pănă la 15 decembrie 2007 adeziunile a 2.908.430 de romăni au fost validate de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS). Pe primul loc se află fondul de pensi al ING, cu 958.977 de adeziuni, ce reprezintă aproape 33% din piaţă, urmat de Alianz-Ţiriac, cu 25,78% (749.657 de adeziuni), şi fondul de pensii al Generali, cu 9,44% (274.613 de participanţi validaţi). Următoarele poziţii sunt ocupate de Aviva (237.359 de participanţi), Interamerican (176.471), AIG (171.259), BTAegon (86.999), BCR (83.518) şi BRD (70.936). Pe ultimele locuri au rămas Omniasig (45.076), Bancpost (17.355), OTP (16.290), Prima Pensie (13.946), KD (3.685), MKB Romexterra (1.425), AG2R (588), Zepter (163) şi Marfin (113).

Receptivitate. Potrivit estimărilor, circa 3.500.000 de romăni vor incepe din acest an să contribuie la cel de-al doilea pilon de pensii, aceasta insemnănd că 85% dintre aceştia au ales deja, in primele trei luni de campanie, către care fond va merge contribuţia de 2% din venitul brut. Procesul de aderare, inceput la 17 septembrie 2007, se va incheia peste două săptămăni şi nu mai poate provoca nici o surpriză in ceea ce priveşte clasamentul administratorilor. Datele publicate de CNPAS arată că in prima jumătate din decembrie 2007 numărul de adeziuni abia a depăşit 350.000. Aşadar, majoritatea celor vizaţi de legislaţia pensiilor private obligatorii a aderat deja la un fond de pensii.

Probleme. Campania pentru aderarea iniţială la Pilonul II a fost criticată şi din cauza lipsei de informare a viitorilor participanţi. Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis să impartă materiale informative după startul perioadei de aderare şi a mizat pe campaniile de marketing ale administratorilor de fonduri, care, pe lăngă componenta publicitară, ar fi trebuit să aibă şi o latură informativă. Cu căteva luni inainte de inceperea procesului de aderare părea că prea puţine companii sunt interesate de administrarea pensiilor private obligatorii. Şi totuşi, la 17 septembrie 2007 existau 17 fonduri de pensii autorizate de către CSSPP. O lună mai tărziu, Comisia a dat undă verde celui de-al optsprezecelea administrator. Sistemul a fost criticat de către sindicate pentru lipsa unei prevederi exprese, care să acorde femeilor pensii egale cu ale bărbaţilor, dar a primit şi obiecţii din partea administratorilor de fonduri, care se temeau că procentul adeziunilor anulate pe motiv de dublă semnătură va fi foarte mare. Pe ultima sută de metri conducerea Casei Naţionale de Pensii, instituţia de evidenţă, a aflat că nu este pregătită pentru evidenţa adeziunilor. Intre 17 septembrie şi 13 decembrie 2007, CSSPP a primit 433 de sesizări privind nereguli in procesul de aderare, pentru 158 dintre acestea fiind sesizate organele de cercetare penală pentru infracţiunile de fals de semnături şi uz de fals.

catalin.pruteanu@jurnalul.ro

Intărzieri in introducerea Pilonului II

Pensiile private obligatorii sau Pilonul II au fost introduse in toamna anului trecut, după mai bine de un deceniu de discuţii şi amănări care au menţinut monopolul sistemului public de pensii (Pilonul I). In cazul Pilonului I, actualii salariaţi, persoanele care contribuie la Bugetul Asigurărilor Sociale, plătesc pentru remuneraţiile actualilor pensionari. Pilonul II constă in contribuţii plătite de salariaţi in conturile unor administratori privaţi, iar banii revin contribuabililor inşişi. Legea 411/2004 prevede că pentru persoanele de pănă in 35 de ani aderarea la un fond de pensii privat este obligatorie, pentru cele intre 35 şi 45 de ani alegerea unei pensii private fiind facultativă. In primul an de la aderare, contribuţia plătită de fiecare salariat va fi de 2% din salariu brut, iar suma va fi scăzută din contribuţia de 9,5% plătită pănă acum către bugetul asigurărilor sociale.

Timp de opt ani, procentul care va ajunge la fondul privat va creşte pănă la 6% din venitul brut. Cei care nu vor alege in intervalul celor 4 luni de aderare un fond vor fi distribuiţi aleatoriu unui administrator. Aceeaşi soartă o vor avea şi cei care semnează mai multe acte de aderare. De fapt, acesta a fost motivul pentru care, după prima lună de campanie, CSSPP a decis ca validarea să se facă la intervale mai mici de timp şi nu la sfărşitul celor patru luni, aşa cum se prevăzuse iniţial. O surpriză la prima raportare oficială, la sfărşitul lunii octombrie, a fost reprezentată de structura de vărstă a participanţilor. Mai mult de o treime ditre cei care aderaseră aveau intre 35 şi 45 de ani, adică persoane care nu sunt obligate să contribuie la un fond privat de pensii, dar care o pot face facultativ. Aceasta demonstrează speranţa contribuabililor că vor avea venituri suplimentare.

×
Subiecte în articol: economic pensii private aderare