x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Au apărut pepenii de Dăbuleni. Cât costă kilogramul în piețe

Au apărut pepenii de Dăbuleni. Cât costă kilogramul în piețe

de Redacția Jurnalul    |    14 Iun 2024   •   15:45
Au apărut pepenii de Dăbuleni. Cât costă kilogramul în piețe

Vestiții pepeni de Dăbuleni au apărut deja pe tarabele din marile orașe, cu două săptămâni mai devreme decât în mod normal.

Aceștia se vând la Dăbuleni cu 2 lei kilogramul, dar ajung pe tarabe la preţuri şi de trei ori mai mari. 

Faimoşii pepeni de Dăbuleni sunt deja dulci, deşi în mod normal mai dura până erau copţi cât trebuie pentru a fi vânduţi. 

"Timpurietatea este dată de solul nisipos şi temperaturile ridicate din zona noastra, dar şi priceperea oamenilor care fac aceasta activitate de 40-50 de ani si sunt profesionişti", a spus Marian-Viorel Nanu - Viceprimar Dăbuleni.

Zona este cunoscută sub numele de Sahara Olteniei.

"Codiţa verde spune că fructul este recoltat cât mai recent, o codiţă mai uscată înseamnă că fructul are câteva zile de recoltare. Alt criteriu de sortare e acea pată galbenă. Cu cât este o culoare mai spre portocaliu, asta înseamnă că fructul e la maturitate", explică Daniel Ţecan - cultivator pepeni.

În Oltenia sunt cultivate mii de hectare de pepeni. După ce suntt culeşi ajung în pieţele din marile oraşe. Un kilogram de lubeniţă este vândut pe câmp cu 2,5 - 3 lei dar pe tarave ajunge să coste la tarabă dublu. Cu toate astea, producătorii se tem că ar putea ieşi pe minus la final de sezon.

Pepenii se mai cultivă şi în alte zone din ţară, cum ar fi Brăila, Galaţi, Buzău, Timiş sau Teleorman. Cu o recoltă de 140.000 de tone de pepeni verzi, România ocupă locul 4 în UE, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: pepeni dabuleni