x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom cere preţuri libere la gazele naturale

Petrom cere preţuri libere la gazele naturale

17 Mar 2011   •   19:52

Petrom vrea ca populaţia să pri­meas­că pentru o anumită perioadă doar gaze naturale de producţie internă, ceea ce ar scădea facturile cu 15%, în vreme ce consumatorii industriali şi mi­cile companii să aibă preţul libera­li­zat. Măsura ar creşte şi mai mult cos­turile în industrie şi ar lovi din plin întreprinderile mici şi mijlocii, be­tegite deja de doi ani de existenţă a impozitului minim.

De asemenea, şcolile, grădiniţele şi spitalele ar beneficia de acelaşi tra­tament, potrivit propunerii Pet­rom. Acestea sunt însă deja incluse în directivele europene, însă România nu a definit în patru ani „consuma­to­rul vulnerabil”, deşi avea obligaţia să facă asta încă de la aderarea la Uniu­nea Europeană. „Propunerea noastră răspunde necesităţii de liberalizare a pieţei, ţinând cont, în acelaşi timp, de vulnerabilitatea consumatorilor casnici şi a furnizorilor de servicii so­ciale esenţiale precum sănătate, îngrijirea copiilor, educaţie. Propunem crearea a două categorii diferite de con­sumatori: pe de o parte, cei vulne­ra­bili, pe care i-am menţionat. Aceştia ar trebui să aibă dreptul să primească pentru o perioadă determinată numai gaze din producţia internă, pentru a nu fi împovăraţi de preţul ridicat al gazelor de import, ceea ce va duce la scăderea semnificativă a facturii la gaze, scădere ce poate fi până la 15%”, a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze şi Energie, citat de Mediafax. Cealaltă categorie de consumatori ar fi clienţii industriali şi cei co­mer­­ciali. „Pentru această categorie de consumatori, libera­lizarea ar trebui să conducă la un preţ care să re­flec­te raportul cerere-ofer­­tă”, a mai spus el.

Iulian Iancu, preşedintele Co­mi­siei de industrie din Camera De­­p­u­ta­ţilor, a declarat în urmă cu două zile că interesele statului şi investitorilor în companii precum Petrom, Romgaz şi distribuţiile de gaze sunt divergen­te, investitorii vrând profit cu orice preţ, în timp ce statul doreşte o industrie competitivă. Iancu a arătat că în domeniul producţiei de gaze nu există concurenţă, din moment ce există doar doi producători, Romgaz şi Pe­trom, iar extracţia acestora nu aco­pe­ră nici măcar consumul, fiind nevoie de importuri. De asemenea, domenii­le transportului şi distribuţiei de gaze sunt monopoluri şi servicii de utilitate publică, în vreme ce dacă vreun consumator doreşte să-şi schimbe furni­zo­rul, acesta nu poate, din moment ce piaţa nu este funcţională. Ba mai mult, Iancu a anunţat că Petrom do­reş­te să exporte gaze naturale, ceea ce s-ar face la preţurile internaţionale.

Producţia internă se vinde la 165 de do­lari pe mia de metri cubi, în vreme ce Gazprom ne dă gaze prin interme­diarul Wintershall la 400 de do­lari/1.000 mc. Desigur, Gazprom a dat de-a lungul timpului gaze naturale la preţuri mici pentru statele prietene, pre­cum Ucraina sau Belarus. Iancu a mai spus în urmă cu două zile că acum ANRE include în coş o cantitate de un miliard de metri cubi de ga­ze, con­su­mul tehnologic al Petrom, dar că această companie a făcut această practică în ultimii cinci ani şi că nimeni nu plăteşte pentru prejudiciul creat. Dis­tribuitorii de gaze natu­ra­le, E.ON şi Gaz de France, au solici­tat majorări ale tarifelor de gaze natu­ra­le pentu po­pulaţie cu 25% în trei trep­te, din ca­re prima scumpire, de 5%, să se reali­zeze de la 1 aprilie.

×
Subiecte în articol: economia