Petrom vrea ca populaţia să primească pentru o anumită perioadă doar gaze naturale de producţie internă, ceea ce ar scădea facturile cu 15%, în vreme ce consumatorii industriali şi micile companii să aibă preţul liberalizat. Măsura ar creşte şi mai mult costurile în industrie şi ar lovi din plin întreprinderile mici şi mijlocii, betegite deja de doi ani de existenţă a impozitului minim.
De asemenea, şcolile, grădiniţele şi spitalele ar beneficia de acelaşi tratament, potrivit propunerii Petrom. Acestea sunt însă deja incluse în directivele europene, însă România nu a definit în patru ani „consumatorul vulnerabil”, deşi avea obligaţia să facă asta încă de la aderarea la Uniunea Europeană. „Propunerea noastră răspunde necesităţii de liberalizare a pieţei, ţinând cont, în acelaşi timp, de vulnerabilitatea consumatorilor casnici şi a furnizorilor de servicii sociale esenţiale precum sănătate, îngrijirea copiilor, educaţie. Propunem crearea a două categorii diferite de consumatori: pe de o parte, cei vulnerabili, pe care i-am menţionat. Aceştia ar trebui să aibă dreptul să primească pentru o perioadă determinată numai gaze din producţia internă, pentru a nu fi împovăraţi de preţul ridicat al gazelor de import, ceea ce va duce la scăderea semnificativă a facturii la gaze, scădere ce poate fi până la 15%”, a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze şi Energie, citat de Mediafax. Cealaltă categorie de consumatori ar fi clienţii industriali şi cei comerciali. „Pentru această categorie de consumatori, liberalizarea ar trebui să conducă la un preţ care să reflecte raportul cerere-ofertă”, a mai spus el.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrie din Camera Deputaţilor, a declarat în urmă cu două zile că interesele statului şi investitorilor în companii precum Petrom, Romgaz şi distribuţiile de gaze sunt divergente, investitorii vrând profit cu orice preţ, în timp ce statul doreşte o industrie competitivă. Iancu a arătat că în domeniul producţiei de gaze nu există concurenţă, din moment ce există doar doi producători, Romgaz şi Petrom, iar extracţia acestora nu acoperă nici măcar consumul, fiind nevoie de importuri. De asemenea, domeniile transportului şi distribuţiei de gaze sunt monopoluri şi servicii de utilitate publică, în vreme ce dacă vreun consumator doreşte să-şi schimbe furnizorul, acesta nu poate, din moment ce piaţa nu este funcţională. Ba mai mult, Iancu a anunţat că Petrom doreşte să exporte gaze naturale, ceea ce s-ar face la preţurile internaţionale.
Producţia internă se vinde la 165 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce Gazprom ne dă gaze prin intermediarul Wintershall la 400 de dolari/1.000 mc. Desigur, Gazprom a dat de-a lungul timpului gaze naturale la preţuri mici pentru statele prietene, precum Ucraina sau Belarus. Iancu a mai spus în urmă cu două zile că acum ANRE include în coş o cantitate de un miliard de metri cubi de gaze, consumul tehnologic al Petrom, dar că această companie a făcut această practică în ultimii cinci ani şi că nimeni nu plăteşte pentru prejudiciul creat. Distribuitorii de gaze naturale, E.ON şi Gaz de France, au solicitat majorări ale tarifelor de gaze naturale pentu populaţie cu 25% în trei trepte, din care prima scumpire, de 5%, să se realizeze de la 1 aprilie.