În perioada iunie 2007-iunie 2008, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a recuperat, în urma unor acţiuni judecătoreşti, suma de 2,3 milioane de euro din fonduri PHARE nerambursabile utilizate necorespunzător de beneficiari
În perioada iunie 2007-iunie 2008, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a recuperat, în urma unor acţiuni judecătoreşti, suma de 2,3 milioane de euro din fonduri PHARE nerambursabile utilizate necorespunzător de beneficiari. Pe lîngă aceste sume sînt trimise spre executare alte 35 de sentinţe judecătoreşti, definitive şi irevocabile, în urma cărora urmează să intre în contul ministerului încă 790.000 de euro, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării. De asemenea, pe rolul instanţelor se mai află încă 287 de procese pentru recuperare de fonduri utilizate necorespunzător.
MOTIVE. Ministerul a solicitat restituirea integrală sau parţială a finanţării nerambursabile, deoarece a constatat că beneficiarii utilizau fondurilor în alte scopuri decît cele prevăzute în contracte. În plus, nu au fost respectate obiectivele din punct de vedere tehnic şi financiar din contract, nerespectarea procedurilor de achiziţie a bunurilor şi serviciilor, necheltuirea în totalitate a sumelor prevăzute în buget sau cheltuieli efectuate în afara perioadei de implementare. Ministrul a mai spus că printre beneficiarii acestor fonduri, chemaţi în instanţă de minister, se numără autorităţi publice locale, societăţi comerciale, ONG-uri sau instituţii de învăţămînt.
LEGE. Ministerul Dezvoltării vrea să limiteze numărul derogărilor de la Planul Urbanistic General. “Am avut foarte multe reclamaţii, nu numai în Bucureşti, că nu se respectă Planul Urbanistic General şi se fac foarte multe derogări, iar derogările au devenit lege, ceea ce nu este admisibil”, a spus Borbely.
Modificările vizează limitarea aşa-numitului “urbanism derogatoriu”, prin consolidarea PUG şi încadrarea mult mai strictă a documentaţiilor de ordin inferior, respectiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi Planul Urbanistic de Detaliu (PUD). Iniţiatorii proiectului vizează delimitarea modificărilor nejustificate a indicatorilor urbanistici prin sporirea autorităţii administraţiei publicei locale şi a interesului public în raport cu interesul privat. Pe de altă parte, proiectul urmăreşte impunerea unor proceduri clare şi obligatorii de consultare publică pentru toate planurile de amenajare a teritoriului şi urbanism.
Proiectul va fi supus dezbaterii publice, potrivit lui Borbely, pînă la jumătatea lunii iulie.
Citește pe Antena3.ro