x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piața autohtonă de jocuri video a crescut cu peste 19% în 2020. La ce valoare a ajuns

Piața autohtonă de jocuri video a crescut cu peste 19% în 2020. La ce valoare a ajuns

27 Oct 2021   •   17:03
Piața autohtonă de jocuri video a crescut cu peste 19% în 2020. La ce valoare a ajuns

Cifra de afaceri în industria jocurilor video din România a ajuns în 2020 la 218 milioane de dolari, în creștere cu 19,15 față de anul anterior, potrivit datelor  Romanian Game Developers Association (RGDA).

În 2020 au fost dezvoltate în România nu mai puțin de 22 de titluri, printre care și celebrele Watch Dogs: Legion și FIFA21, create în birourile locale ale Ubisoft și Electronic Arts. Studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obținut recunoaștere internațională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

Potrivit repezentanților asociației, în 2020 și în prima parte a acestui an, industria locală nu a resimțit efectele crizei sanitare, ci chiar s-a bucurat de un interes considerabil al developerilor din afară. Astfel, studioul GreenHorse Games a fost achiziționat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios. În plus, mai multe studiouri internaționale și-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.

„În ciuda pandemiei, 2020 și 2021 reprezintă anii care au fost cei mai fructoși în ceea ce privește numărul mare de companii internaționale care au deschis birouri la noi în țară, o dovadă a creșterii continue și a maturității industriei. Misiunea noastră rămâne neschimbată: să creăm în România un ecosistem de succes al jocurilor video”, a declarat Cătălin Butnariu, președinte al RGDA.

Conform RGDA, 52% dintre studiourile românești se află în București, 15% în Cluj-Napoca, 5% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov. 20% din studiouri își desfășoară activitatea în orașele mici ale țării precum Botoșani, Târgu Mureș, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

68% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii și dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri și doar 3 companii creează tool-uri pentru infrastructura de jocuri.

Mediafax

×
Subiecte în articol: jocuri video