x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata de capital - Garantii pentru investitori

Piata de capital - Garantii pentru investitori

13 Iul 2004   •   00:00

Investitorii din piata de capital vor putea fi despagubiti, incepand din 2005, in cazul incapacitatii de plata a societatilor de brokeraj sau a firmelor de administrare a portofoliilor individuale ale clientilor. Plafonul de garantare va creste treptat pana la 20.000 euro/investitor, in 2011.

OBLIGATIE. Potrivit unui proiect de regulament elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), toate societatile de valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor care au ca obiect de activitate administrarea portofoliilor individuale ale clientilor sunt obligate sa participe la fondul de compensare a investitiilor. In perioda 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2005 plafonul maximum de compensare se va situa la 2.000 euro. Suma maxima acoperita de la fond se va majora anual, la 4.500 euro in 2006 si la 7.000 euro in 2007.

INSTITUTIONALIZARE. In actuala forma a regulamentului, fondul de compensare se va constitui ca societate comerciala, iar capitalul social va fi varsat prin contributia membrilor acestuia, adica societatile de brokeraj sau firme de administrare.

CNVM va sanctiona companiile care nu-si platesc contributia obligatorie si va avea posibilitatea sa interzica societatilor de intermediere sa lucreze in contul clientilor.

×
Subiecte în articol: economic