x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PIAŢA IMOBILIARĂ/Scăderea TVA nu deblochează piaţa

PIAŢA IMOBILIARĂ/Scăderea TVA nu deblochează piaţa

de Daniela Ivan    |    12 Dec 2008   •   00:00

Reducerea TVA de la 19% la 5% la achiziţia unei locuinţe noi cu un preţ sub 100.000 de euro nu va relansa vânzările, în lipsa creditului, spun analiştii imobiliari. În plus, există puţine apartamente de vânzare cu preţuri sub 100.000 de euro.

“Măsura în sine ar trebui teoretic să dea un impuls pieţei imobiliare şi sectorului construcţiilor, care au fost afectate de criza economică globală. În practică, este foarte restrictivă, din cauza condiţiilor severe de aplicare în anumite oraşe, cum este de exemplu Bucureştiul, unde stocul de locuinţe noi sub 100.000 euro este extrem de limitat”, au declarat consultanţii imobiliari de la EuroMetropola. Consultanţii imobiliari susţin că, în condiţiile în care facem un calcul pentru a beneficia de reducerea de TVA, pentru un apartament de 100 mp din Bucureşti, preţul pe metru pătrat ar trebui să fie de maximum 1.000 euro.

În această situaţie, pentru a se încadra în limitele ordonanţei, dezvoltatorii ar trebui să-şi reducă profitul şi să livreze pachete adaptate la condiţiile acestea, iar succesul acestui demers se va resimţi cel mai bine în provincie, unde oferta de spaţiu locativ care să se încadreze în criteriile ordonanţei este mult mai vastă. Pe de altă parte, măsura ar putea canaliza dezvoltatorii imobiliari către clasa de low, dar asta presupune obligatoriu şi compromisuri: reducerea profitului dezvoltatorilor, locuinţe în zone periferice cu infrastructura slab dezvoltată, unde terenul este foarte ieftin, finisaje de calitate sub medie etc.

×
Subiecte în articol: economic