x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PIB va creşte cu 2,5% în scenariul optimist, sau va stagna, în varianta pesimistă

PIB va creşte cu 2,5% în scenariul optimist, sau va stagna, în varianta pesimistă

09 Dec 2008   •   00:00

România se va confrunta în următorii doi ani cu mai multe efecte negative ale crizei economice, printre care încetinirea creşterii PIB la 2,5% în varianta optimistă şi către 0% în scenariul pesimist, a declarat Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari.



“România se va confrunta cel mai probabil, în următorii doi ani, cu un număr de efecte negative, printre care cel mai important ar fi încetinirea creşterii economice”, a spus Cabat. El a arătat că printre problemele care se vor resimţi în România se numără reducerea exporturilor şi scăderea investiţiilor străine directe, precum şi înjumătăţirea sumelor trimise de muncitorii români din străinătate.
Cabat apreciază că sistemul bancar şi cel financiar sunt blocate în prezent în ceea ce priveşte creditarea pentru persoanele fizice şi pentru companii. “Haideţi să recunoaştem şi să nu ne mai ascundem după declaraţiile oficialilor BNR şi după statisticile băncii centrale, că sistemul bancar şi sistemul financiar sunt blocate în acest moment în proporţie de 95%, atât pentru persoane fizice cât şi pentru companii”. El a arătat că firmele de leasing ar trebui să-şi diversifice activitatea şi să treacă de la leasing auto către leasingul de echipamente, pentru că firmele private, în special cele mici şi mijlocii, trebuie ajutate întrucât pot contribui la creşterea economică. Totodată, Cabat anticipează şi probleme în finanţarea deficitului de cont curent şi a deficitului intern şi extern, “întrucât banii sunt mai scumpi şi se obţin mai greu”.

×
Subiecte în articol: economic