x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plaja va fi administrată de hotelieri

Plaja va fi administrată de hotelieri

de Elena Stan    |    28 Apr 2009   •   00:00

Hotelierii vor putea închiria plaja din dreptul structurilor lor de cazare pe fiecare sezon estival în parte, potrivit unei Ordonanţe aprobate de Executiv azi.

Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, modificarea reglementărilor privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

„Având în vedere că se apropie deschiderea oficială a sezonului estival, era nevoie să schimbăm legislaţia, în sensul utilizării performante a plajelor în scop turistic. Vom reuşi, în acest fel, eliminarea intermediarilor care existau între stat şi deţinătorii de structuri de primire turistică în administrarea plajelor", a declarat Elena Udrea, Ministrul Turismului.

„Uilizarea plajelor în scop turistic se va face în baza unui contract de asociere cu titularul dreptului de administrare, Administraţia Naţională Apele Române, prin Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral, pe perioada unui sezon estival", a precizat Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

BENEFICIARI.
Pot încheia astfel de contracte de asociere operatorii economici care administrează structuri de primire turistice, proprietarii sau administratorii de ansambluri rezidenţiale, operatorii economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi sportive. De asemenea, autorităţile administraţiei publice din localităţile riverane Mării Negre, se pot asocia cu Administraţia Naţională „Apele Române" pentru maxim 20% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic situate pe raza lor administrativ teritorială.

Încheierea contractelor de asociere se va face în funcţie de o serie de criterii cumulative: clasificarea structurilor de primire turistică (începând de la cinci la două stele), situarea faţă de plajă şi numărul de locuri de cazare. Criteriile minime pentru utilizarea plajelor în scop turistic vor fi stabilite prin ordin al ministrului turismului.

CURĂŢENIE
Lucrările de întreţinere şi ecologizare a plajelor vor fi realizate de Administraţia Naţională „Apele Române", prin Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral. Lucrările vor fi finanţate atât din bugetul propriu al Administraţiei, cât şi din veniturile obţinute de la utilizatorii plajelor cu destinaţie turistică, proporţional cu suprafaţa utilizată. 


Întreţinerea şi exploatarea plajelor neutilizate în scop turistic se va face de către Administraţia Naţională Apele Române, prin Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral.

Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi a fost iniţiată de Ministerul Mediului şi Ministerul Turismului. Aceasta modifică şi completează OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, aprobată prin Legea nr. 247/2006.

×
Subiecte în articol: economic plajelor