Deschiderea sezonului estival la 19 aprilie, cu circa două săptămâni mai devreme decât era programat, găseşte Litoralul românesc fără operatori. Incertitudinea în care se află administrarea plajelor riscă să compromită sezonul estival.
Administrarea plajelor este pasată de la Ministerul Mediului la cel al Turismului, la autorităţile locale sau la hotelieri. În prezent, nimeni nu ştie cine va organiza licitaţia pentru concesionarea celor 41 de sectoare de plajă, ale căror contracte au fost reziliate de noua conducere a Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL).
"Toată plaja, cu excepţia celei din Mangalia, Venus şi Saturn, a rămas fără operatori. Au fost reziliate toate contractele încheiate în ultimii doi ani, iar în prezent, Direcţia Apelor Dobrogea Litoral a fost dată în judecată de mai mulţi operatori nemulţumiţi", ne-a explicat Călătin Anton, purtătorul de cuvânt al DADL.
PASATE DE LA UNII LA ALŢII
Deşi mai sunt doar câteva zile până turiştii vor ajunge pe Litoralul românesc, reprezentanţii Ministerului Mediului nu se pot pronunţa cu privire la viitorul administrator al celor 41 de sectoare de plajă, neştiind nici dacă DADL, direcţia din subordinea sa, mai organizează sau nu licitaţia.
"Ministerul Turismului lucrează la o ordonanţă de urgenţă, care ar putea fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern, prin care administrarea plajelor va trece de la Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral la hotelieri", a declarat ministrul Turismului, Elena Udrea. "Există un proiect de ordonanţă privind regimul de administrare a plajelor, la care se lucrează încă. Sperăm să fie gata în câteva zile, pentru a putea fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern, având în vedere timpul scurt rămas până la deschiderea sezonului estival", a spus Elena Udrea. Proiectul de act normativ prevede ca utilizarea plajelor în timpul sezonului estival să fie încredinţată celor care desfăşoară activităţi de turism pe Litoral, cu precădere celor care deţin structuri de cazare turistică.
"În măsura în care hotelierii ar fi în imposibilitatea, din motive întemeiate, de a-şi îndeplini obligaţiile care decurg din dreptul de utilizare a plajei, o soluţie ar fi încheierea unor parteneriate între hotel şi administraţia publică locală", a mai spus Elena Udrea.
PREGĂTIRI
Sezonul estival va fi deschis la 19 aprilie. "Vom vedea un Litoral pregătit să primească turişti de Paşti. Va fi organizat un concert Goran Bregovic pe plajă în seara de Paşti, iar în celelalte zile vor mai fi pe Litoral diverse concerte şi târguri de tradiţii româneşti", declara Udrea cu ceva timp în urmă.
Ca şi anii trecuţi, curăţenia de primăvară pe Litoral este realizată de DADL, însă, de la deschiderea sezonului, această sarcină nu se ştie cui va reveni.
"Anul trecut, bugetul alocat pentru pregătirea de primăvară a plajei s-a ridicat la circa 9 miliarde de lei vechi. În prezent, efectuăm lucrările de primăvară, însă estimez că vom cheltui maximum circa 7 miliarde de lei. Cheltuielile vor fi mai mici, deoarece au fost mai puţine furtuni, nefiind nevoie să curăţăm zona de o cantitate foarte mare de alge.
Mai mult, anul trecut am fost nevoiţi să cumpărăm mai multe utilaje pentru a nu mai lucra cu terţi, ceea ce acum ne-a prins bine", ne-a explicat Călătin Anton. Mai mult, acesta a declarat că instituţia pe care o reprezintă ar fi de acord ca administrarea plajelor să se facă pe timp de vară de autorităţile locale.
"În 2008 am încasat de la operatorii de pe litoral circa 4o de miliarde de lei, iar cheltuielile cu întreţinerea plajei ne-au costat 46 de miliarde de lei, adică am avut pierderi de 5-6 miliarde de lei vechi. Din punctul nostru de vedere, este mai bine ca pe timpul verii plaja să fie dată în administrare autorităţilor locale, deoarece, dacă acestea apelează la serviciile noastre, noi ne primim banii şi nu mai pierdem nimic", a explicat Cătălin Anton. Acesta a mai spus că ar fi bine ca plaja să fie dată în administrare autorităţii locale, astfel încât sectoarele de plajă din faţa hotelurilor să fie administrate de hotelierul respectiv.
SEZON MĂRIT
Pentru depăşirea problemelor cu care se confruntă turismul românesc, operatorii din turism doresc prelungirea sezonului estival. "Se doreşte o lărgire a sezonului estival, motiv pentru care anul acesta debutul este la 19 aprilie. Din punctul nostru de vedere, ar fi bine ca plajele să fie date în administrarea hotelierilor, deoarece, atunci când s-a făcut concesionarea, aceştia nu au avut şanse să participe la licitaţie, deoarece se concesionau suprafeţe foarte mari. Această situaţie a dus la darea plajei în concesiune către firme care nu aveau nimic în comun cu turismul", ne-a explicat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
CONTRACTE REZILIARE
La scurt timp după numirea în funcţia de director al DADL, Laurenţiu Marin a trecut la rezilierea contractelor cu operatorii de plajă care nu îndepliniseră sau încălcaseră condiţiile contractuale. Printre motivele rezilierilor găsim neplata la timp a garanţiei bancare de 30% din valoarea contractului, precum şi subînchirierea mascată a unor suprafeţe de nisip către terţi. "Le-au numit contracte de management sau de asociere. În esenţă, este vorba tot despre contracte de subînchiriere, dar încheiate sub altă titulatură", explica Laurenţiu Marin.
Citește pe Antena3.ro