În SUA, unsprezece persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv fondatorii celor mai mari trei companii de profil – Pokerstars.net, Full Tilt Poker şi Absolute Poker – pe motiv că operaţiunile lor sunt ilegale, spălând bani prin diverse bănci şi off-shore-uri. Acestea au milioane de jucători în SUA şi venituri de miliarde de dolari. Procurorii din Manhattan au acuzat că aceste companii, care sunt localizate în afara SUA, au încercat să ocolească legislaţia de peste Ocean, care interzice băncilor şi companiilor de carduri de credit să proceseze plăţile. Mai precis, au deghizat banii tocaţi de cartofori în plăţi către entităţi nonexistente ca tranzacţii de mingi de golf, bijuterii, flori şi alte mărfuri, potrivit Wall Street Journal.
Aproximativ 1,8 milioane de americani au jucat poker online pentru bani în SUA anul trecut, iar miza a fost 16 miliarde de dolari.
Deşi românii joacă anual jumătate de miliard de euro la poker online, Ministerul Finanţelor evită să facă ordine în metodele de impozitare a acestor bani. Întârzierea normele de aplicare a Legii 246/2010 nu face altceva decât să arunce pe apa sâmbetei sume uriaşe de bani, care ar prinde foarte bine în actuala criză. Practic, obligativitatea licenţierii în România a acestor companii este singura verigă care mai lipseşte pentru ca lanţul impozitării să se închidă.
Îm prezent, câştigurile din pariuri sportive şi jocuri de noroc online se încadrează în categoria „Venituri din premii şi jocuri de noroc” şi se impozitează prin reţinerea la sursă. Adică, site-ul respectiv are obligaţia legală să calculeze, să reţină şi să vireze impozitul. Însă, în situaţia jocurilor online, majoritatea organizatorilor sunt persoane înregistrate în SUA/zone offshore, şi prin urmare nu reţin nici o sumă cu titlul de impozit.
Legea 246/2010 prevede plăţi destul de consistente pentru organizatorii diverselor activităţi de pariuri, inclusiv de poker, însă, cu toate acestea, potrivit prevederilor legale de la articolul 90 alin. 3 din Codul Fiscal, jucătorul din România are obligaţia să declare veniturile din străinătate (adică a câştigurilor obţinute din jocurile pe site-urile din străinătate) până la data de 15 mai a anului următor celui de realizare a venitului, prin completarea şi depunerea la organul fiscal de domiciliu.
Teoretic, orice jucător care câştigă din poker mai mult de 600 de lei datorează un impozit egal cu 25% din câştig. Dacă suma este mai mică, nu trebuie să achite nici un leu statului. Toate aceste proceduri nu pot să fie funcţionale, pentru că de mai bine de trei luni Ministerul de Finanţe nu reuşeşte să emită Normele de Aplicare. În acest fel, site-urile de pariuri îşi văd liniştite de treabă, pentru că ştiu că nu riscă nimic. În momentul în care statul român le va forţa să se autorizeze, dar nu se vor conforma, vor putea fi amendate sau chiar închise.
Deja unii din aceşti banii sunt doriţi pentru susţinerea activităţilor sportive. „Sunt tot felul de pârghii prin care putem mări finanţarea sportului. Mă refer, în primul rând, la tot ce înseamnă jocurile de noroc, la pariurile sportive. Sportul recuperează foarte puţini bani din asemenea lucruri, deşi la nivel european este clar o tendinţă ca acest domeniu să fie finanţat din pariuri, din loterii”, a declarat Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. El a mai adăugat că a discutat la Ministerul de Finanţe să se introducă controlul jocurilor de pe internet, iar o parte din bani să vină la sport.
Şi companiile care operează cazinouri spun că site-urile de poker online le fac concurenţă neloială, din moment ce nu plătesc taxele pe care acestea le dau statului. Acest avantaj s-a transformat rapid într-unul decisiv pentru companiile de profil, astfel că surplusul de bani avut la dispoziţie le-a permis să inunde televiziunile cu reclame la propriile platforme online de poker. Problema cu acestea este că serverele şi sediile sunt în paradisuri fiscale. De exemplu, PokerStars îşi are sediu în Insula Man, un teritoriu britanic care se autoguvernează, aflat între Marea Britanie şi Irlanda. Revenind la acţiunea Fiscului american de blocare a site-urilor de poker, vineri când a început toată operaţiunea în forţă, traficul site-urilor în cauză a căzut puternic iar jucătorii nu s-au putut loga pentru a face depuneri sau retrageri de bani. Pagina de start a site-urilor în cauză a fost înlocuită de un mesaj din partea FBI şi al Departamentului de Justiţie.
Peste week-end însă, PokerStars s-a mişcat rapid şi a deschis o variantă de site cu pokerstars.eu, dar şi un pokerstars.net/ro unde tronează imaginea campionului român Daniel Negreanu. Full Tilt Poker are şi ea în uz un domeniu cu .net, dar pe acesta se anunţă că nu se poate paria cu bani reali. Şi Absolute Poker a scos din joben un domeniu .net.
Full Tilt Poker ne-a transmis un comunicat în care compania consideră pokerul online legal. „Din nefericire, în urma acestei acţiuni, Full Tilt Poker a decis să suspende toate jocurile «pe bani reali» din Statele Unite, până când acest caz va fi rezolvat. Totuşi, Full Tilt Poker va continua să furnizeze servicii integrate de poker online în afara Statelor Unite.” Implicit şi în România.