x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Poker online: închis în SUA, liber în România

Poker online: închis în SUA, liber în România

de Daniela Ivan    |    18 Apr 2011   •   19:29
Poker online: închis în SUA, liber în România
Sursa foto: /Reuters

161712-reuters-rtr23w4z.jpgÎn SUA, unsprezece persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv fondatorii celor mai mari trei companii de profil – Pokerstars.net, Full Tilt Poker şi Ab­solute Poker – pe motiv că ope­ra­ţiu­nile lor sunt ilegale, spălând bani prin diverse bănci şi off-shore-uri. Acestea au milioane de jucători în SUA şi venituri de miliarde de dolari. Procurorii din Manhattan au acuzat că aceste companii, care sunt locali­zate în afara SUA, au încercat să ocolească legislaţia de peste Ocean, care interzice băncilor şi companiilor de carduri de credit să proceseze plăţile. Mai precis, au deghizat banii tocaţi de cartofori în plăţi către en­ti­tăţi nonexistente ca tranzacţii de mingi de golf, bijuterii, flori şi alte măr­furi, potrivit Wall Street Journal.

Aproximativ 1,8 mili­oa­ne de americani au jucat po­ker on­li­ne pentru bani în SUA anul trecut, iar miza a fost 16 miliarde de dolari.
Deşi românii joacă anual ju­mă­ta­te de miliard de euro la poker on­li­ne, Ministerul Finanţelor evită să fa­că ordine în metodele de impozi­ta­re a acestor bani. Întârzierea nor­me­le de aplicare a Legii 246/2010 nu face altceva decât să arunce pe apa sâmbetei sume uriaşe de bani, care ar prinde foarte bine în actuala criză. Practic, obligativitatea licenţierii în România a acestor companii este singura verigă care mai lipseşte pentru ca lanţul impozitării să se închidă.

Îm prezent, câştigurile din pariuri sportive şi jocuri de noroc online se încadrează în categoria „Venituri din premii şi jocuri de noroc” şi se impo­zi­tează prin reţinerea la sursă. Adică, site-ul respectiv are obligaţia legală să calculeze, să reţină şi să vireze impo­zi­­tul. Însă, în situaţia jocurilor online, majoritatea organizatorilor sunt persoane înregistrate în SUA/zone offshore, şi prin urmare nu reţin nici o sumă cu titlul de impozit.
Legea  246/2010 prevede plăţi des­­tul de consistente pentru organizatorii diverselor activităţi de pa­riuri, inclusiv de poker, însă, cu toate acestea, potrivit prevederilor legale de la articolul 90 alin. 3 din Codul Fiscal, ju­cătorul din România are obligaţia să declare veniturile din străinătate (adică a câştigurilor obţinute din jo­cu­rile pe site-urile din străinătate) pâ­nă la data de 15 mai a anului ur­mă­tor celui de realizare a venitului, prin completarea şi depunerea la orga­nul fiscal de domiciliu.

Teoretic, orice ju­cător care câştigă din poker mai mult de 600 de lei datorează un im­po­zit egal cu 25% din câştig. Dacă su­ma este mai mică, nu trebuie să achi­te nici un leu statului. Toate aceste proceduri nu pot să fie funcţionale, pentru că de mai bine de trei luni Mi­nisterul de Finanţe nu reuşeşte să emită Normele de Aplicare. În acest fel, site-urile de pariuri îşi văd liniştite de treabă, pentru că ştiu că nu riscă nimic. În momentul în care statul român le va forţa să se autorizeze, dar nu se vor conforma, vor putea fi amendate sau chiar închise.

Deja unii din aceşti banii sunt doriţi pentru susţinerea activităţilor sportive. „Sunt tot felul de pârghii prin care putem mări finanţarea spor­tu­lui. Mă refer, în primul rând, la tot ce înseam­nă jocurile de noroc, la pa­riurile sportive. Sportul recupe­rea­ză foarte puţini bani din asemenea lu­cruri, deşi la nivel european este clar o tendinţă ca acest domeniu să fie fi­nan­ţat din pariuri, din loterii”, a de­cla­rat Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Ro­mân. El a mai adăugat că a discutat la Minis­terul de Finanţe să se in­tro­ducă con­tro­lul jocurilor de pe in­ter­net, iar o parte din bani să vină la sport.

Şi companiile care operează cazinouri spun că site-urile de poker online le fac concurenţă neloială, din moment ce nu plătesc taxele pe care acestea le dau statului. Acest avantaj s-a transformat rapid într-unul decisiv pentru companiile de profil, astfel că surplusul de bani avut la dispoziţie le-a permis să inunde televi­ziunile cu reclame la propriile platforme online de poker. Problema cu acestea este că serverele şi sediile sunt în paradisuri fiscale. De exemplu, PokerStars îşi are sediu în Insula Man, un teritoriu britanic care se autoguvernează, aflat între Marea Britanie şi Irlanda. Revenind la acţiunea Fiscului american de blocare a site-urilor de poker, vineri când a început toată operaţiunea în forţă, traficul site-urilor în cauză a căzut puternic iar jucătorii nu s-au putut loga pentru a face depuneri sau retrageri de bani. Pagina de start a site-urilor în cauză a fost înlocuită de un mesaj din partea FBI şi al Departamentului de Justiţie.

Peste week-end însă, PokerStars s-a mişcat rapid şi a deschis o variantă de site cu pokerstars.eu, dar şi un pokerstars.net/ro unde tronează imaginea campionului român Daniel Negreanu. Full Tilt Poker are şi ea în uz un domeniu cu .net, dar pe acesta se anunţă că nu se poate paria cu bani reali. Şi Absolute Poker a scos din joben un domeniu .net.

Full Tilt Poker ne-a transmis un comunicat în care compania conside­ră pokerul online legal. „Din neferici­re, în urma acestei acţiuni, Full Tilt Po­­ker a decis să suspende toate jo­cu­ri­le «pe bani reali» din Statele Unite, până când acest caz va fi rezolvat. Totuşi, Full Tilt Poker va continua să furnizeze servicii integrate de poker online în afara Statelor Unite.” Implicit şi în România.

×
Subiecte în articol: economia