x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Polonia și Ungaria INTERZIC importurile de cereale ucrainene

Polonia și Ungaria INTERZIC importurile de cereale ucrainene

de Redacția Jurnalul    |    16 Apr 2023   •   15:20
Polonia și Ungaria INTERZIC importurile de cereale ucrainene
Sursa foto: Unsplash.com

Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și produse agricole din Ucraina pentru a-și proteja producția autohtonă, scrie Reuters.

Totodată, Slovacia a oprit vânzarea cerealelor din această țară după ce a descoperit prezența unor pesticide interzise în UE. 

Miniștrii Agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au avut o întrunire prin videoconferință în care au hotărât să acționeze unitar. 

Polonia

„Este datoria fiecărui stat să protejeze interesele cetățenilor săi. Astăzi, guvernul a luat decizia de a interzice intrarea, importul cerealelor în Polonia, dar și a altor tipuri de alimente din Ucraina. Suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. Vom sprijini Ucraina dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorități, să protejeze interesele cetățenilor săi”, a spus președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Lista alimentelor interzise la import cuprinde și produse din miere. 

De cealaltă parte, Ucraina și-a exprimat regretul privind decizia Poloniei, precizând că „rezolvarea problemelor prin decizii drastice, unilaterale, nu va accelera o remediere pozitivă a situației”.

Ministerul Agriculturii de la Kiev spune că această măsură contravine acordului bilateral privind exporturile și dorește negocieri. 

„Înțelegem că fermierii polonezi se află într-o situație dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație acum”, transmite instituția. 

Ungaria

Autoritățile de la Budapesta au stabilit o interdicție de import la cerealele și alte produse agricole din Ucraina până în luna iunie 2023. 

Totodată, guvernul Viktor Orban transmite că speră ca UE să schimbe regulile, invlusiv prin eliminarea obligativității importurilor de produse ucrainene. 

Slovacia

Slovacia informează că a descoperit pesticide interzise pe piața comunitară în cerealele ucrainene și a decis interzicerea vânzării acestora, potrivit anunțului Ministerului Agriculturii din 13 aprilie. 

Un lot de grâu din Ucraina, cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.

Ministerul Agriculturii și instituțiile subordonate vor aduna mostre din toate cerealele și făina din Ucraina, depozitate în acastă țară. 

„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate. Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, arată instituția.

Scrisoare către Ursula von der Leyen

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cer măsuri pentru protejarea piețelor interne.

„Am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, a spus Nicolae Ciucă.



 

×
Subiecte în articol: cereale ucrainene Polonia Ungaria slovacia