x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ponta: ANAF a funcţionat până-n 2012 ca un grup infracţional

Ponta: ANAF a funcţionat până-n 2012 ca un grup infracţional

de Daniela Ivan    |    08 Ian 2015   •   20:32
Ponta: ANAF a funcţionat până-n 2012 ca un grup infracţional
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
De-a lungul celor trei ani în care a condus ANAF, Blejnar a fost implicat în nenumărate anchete de corupţie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a funcţionat, până în 2012, ca “un grup infracţional”, a afirmat premierul Victor Ponta. Acesta a mai precizat că Guvernul trebuie să privească evaziunea fiscală ca pe un pericol de siguranţă naţională şi a apreciat că, în urma restructurării ANAF, există o colaborare foarte bună între această instituţie, Direcţia Generală Antifraudă, Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General, iar sistemul a funcţionat bine în 2013-2014. Întrebat de jurnalişti de ce sistemul nu a funcţionat înainte de 2013, premierul a spus că “până în 2012, ANAF a fost condus de un grup infracţional, aşa spune Parchetul”. ANAF a fost condusă în perioada ianuarie 2009 - aprilie 2012 de către controversatul Sorin Blejnar. De-a lungul celor trei ani în care a condus Agenţia Naţională de Administare Fiscală, Blejnar a fost implicat în nenumărate anchete de corupţie, fiind anchetat inclusiv de DNA. Mai mult, presa a semnalat o serie de neclarităţi legate de banii cu care şi-a cumpărat vila de lângă mânăstirea Caşin, dar şi despre afacerile familiei Blejnar, care au înflorit după ce a fost pus şef la Fisc.

“Regina şpăgilor din vamă” sau "capo di tutti capi" aşa cum şi-a căpătat de-a lungul vremii renumele a fost prieten bun cu Codruţ Marta, şeful său de cabinet, care a dispărut în urmă cu aproape trei ani.

Stăm bine cu reducerea evaziunea
Premierul Ponta a felicitat ANAF pentru încasările obţinute din combaterea evaziunii fiscale, care s-ar fi ridicat anul trecut la 6,5 miliarde lei, în condiţiile în care totalul veniturilor bugetare a depăşit cu numai 12 miliarde lei nivelul din 2013. Premierul a insistat că principalul obiectiv al Finanţelor trebuie să fie combaterea evaziunii fiscale atât pentru a asigura banii necesari la bugetul de stat, cât şi pentru a reduce concurenţa neloială a firmelor care nu-şi achită obligaţiile către stat.

"Din acest puncte de vedere, sarcina pe care o trasez Ministerului Finanţelor, ANAF şi Direcţiei Antifraudă este aceea de a continua să trateze evaziunea fiscală ca un pericol pentru siguranţa naţională. şi combaterea evaziunii fiscale ca un obiectiv fundamental al Guvernului", a spus Ponta. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a completat că, după discuţiile cu şeful ANAF, Gelu şefan Diaconu, se aşteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depăşească cu circa 8 miliarde de lei programul de încasări pentru acest an.

×